Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Bezpečnostní opatření

Kontrola chatových oblastí na Rokycansku 

     V úterý 28. února 2012 se zaměřili policisté rokycanské pořádkové služby  na kontrolu chatových oblastí. Během dne se v době od 9 do 14 hodin účastnili rozsáhlého bezpečnostního opatření.   Policistům pořádkové služby z obvodních oddělení pomohli  i dopravní policisté, kolega  ze skupiny základních kynologických činností  a letecká služba. Společně tak mohli v našem regionu prověřit několik stovek rekreačních objektů v rozsáhlých chatových oblastech v katastru obcí Kařez, Lhota pod Radčem, Sedlecko, Všenice, Smědčice, Hřešihlavy a další opuštěná místa, která by mohla přilákat zloděje.
     Dle statistických ukazatelů počet případů vloupání do víkendových chat soukromých osob mírně na Rokycansku klesl (rok 2011 - 42 případů; rok 2010 - 41případů; rok 2009 - 50 případů). Předmět zájmu pachatelů je většinou stejný. Jedná se zejména o uskladněné nářadí, elektroniku, kterou si zde majitelé přes zimu ponechají a potraviny, či alkoholické nápoje. V lednu letošního roku byly oznámeny tři obdobné případy a k poslednímu pak vyjížděli policisté obvodního oddělení Zbiroh 25. února 2012. Po několika měsících zjistili majitelé rekreačního objektu v chatové oblasti u obce Kařez vloupání do jeho vnitřních prostor. Naposledy objekt navštívili na konci listopadu loňského roku. Když se o uplynulém víkendu k chatě vrátili, bylo rozbité okno a uvnitř chyběla část zařízení. Po příjezdu policistů bylo na místě činu  zjištěno, že  zatím neznámý pachatel odcizil dva obrazy, polštáře, deky, knihy, přehozy, ručníky a další vybavení v celkové hodnotě přesahující deset tisíc korun.
 
     Při dnešní akci byly zjištěny v katastru obce Sirá dva objekty, které nebyly řádně zabezpečeny - zajištěny. O tomto faktu byli vyrozuměni majitelé tak, aby mohli zjednat nápravu. Násilné narušení některého z kontrolovaných objektů nebylo zjištěno, přesto není vyloučena možnost, že pachatelé využijí toto období menší návštěvnosti pro své nekalé úmysly. Vyhledávají spíše objekty na odlehlých místech, ke kterým se dá dobře zajet vozidlem. Nejslabší stránkou z hlediska vloupání jsou u všech budov okna, prosklené plochy, dveře, balkony a střešní vikýře. Vloupání nelze nikdy vyloučit, ale můžeme pravděpodobnost minimalizovat. Proto by každý chatař měl znát  základní pravidla zabezpečení  rekreačních objektů. Mezi základní opatření lze zařadite několik následujících rad preventistů :
  • Zabezpečte rekreační objekt mechanickými zábrannými prostředky (dokonalý bezpečnostní zámkový systém, mříže, uzamykatelné okenice).
  • Věnujte pozornost zejména stavebním otvorům (vstupní dveře, okna, verandy).
  • Uložte z dosahu žebříky a jiné nástroje, které by pachatel mohl použít při vloupání.
  • Nechlubte se před neznámými lidmi majetkem uloženým v objektu.
  • Pro případ vloupání pořiďte fotodokumentaci cenných věcí, poznamenejte si čísla elektrospotřebičů.
  • Cennější věci rozhodně nenechávejte přes zimu v rekreačním objektu, ale odvezte je do bezpečí.
  • Při pobytu na chatě si všímejte pohybu neznámých osob a aut. I případné svědectví je důležitým vodítkem pro práci policie.
  • Rekreační objekt nepravidelně navštěvujte i v zimě. Uklizený sníh budí zdání neustálé kontroly.
  • Při podezření z vykradení nevstupujte do objektu, neuklízejte po zlodějích a věc neprodleně oznamte policii.

nprap. Bc. Jana Tomková
28.2.2012

 
 

vytisknout  e-mailem