Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Bezpečnostní opatření - aktualizace

Pražská policie chystá v souvislosti s pátečním fotbalovým utkáním v Edenu bezpečnostní opatření. 

Pražská policie chystá z důvodu konání pátečního fotbalového utkání mezi Českou republikou a Anglií bezpečnostní opatření, jehož cílem bude zajistit bezproblémový průběh této akce. Na opatření se bude podílet několik stovek policistů z pořádkové, kriminální, dopravní i cizinecké služby, antikonfliktního týmu, speciální a krajské pořádkové jednotky a v neposlední řadě i policisté se psy a na koních. Policisté budou v rámci opatření dohlížet nejen na veřejný pořádek, ale také na bezpečnost a plynulost silničního provozu. Stadion ve Vršovicích bude pro fanoušky otevřený od 18.45 hodin a zápas začne o dvě hodiny později.

V rámci dohledu nad silničním provozem a veřejným pořádkem bude policistům pomáhat i několik desítek strážníků Městské policie hlavního města Prahy. Při přípravě bezpečnostních opatření pražská policie úzce spolupracuje nejen s pořadateli, ale i s ostatními subjekty, kterých se opatření dotkne.

Policistům bude pomáhat i 11 kolegů z Anglie, kteří mají osobní znalost jejich fotbalových příznivců a budou jim především předávat informace.

Jelikož je předpoklad, že valná část anglických příznivců zůstane v Praze celý víkend, bude zesílen výkon služby hlavně v centru, kde budou policisté připraveni řešit případné excesy.  

kpt. Bc. Jan Daněk 10. 10. 2019

Aktualizace: Během včerejšího večera museli policisté řešit dva zásadnější konflikty, které se odehrály v centru Prahy ještě před začátkem zápasu. První z nich se stal ve Veleslavínově ulici, kde do restaurace vběhlo několik maskovaných mužů, kteří zaútočili na hosty. Útok proběhl i za použití pyrotechniky a došlo při něm k poškození zařízení restaurace. Pak se dali výtržníci na útěk, nicméně je policisté vzápětí dopadli a 17 z nich zadrželi. Všichni skončili na policejním oddělení pro podezření ze spáchání trestných činů výtržnictví a poškození cizí věci. Po výslechu byli všichni propuštěni a nyní bude probíhat standardní trestní řízení.

Druhý incident se stal v Týnské ulici, kde před restaurací tropili angličtí příznivci výtržnosti a ani přes opakované výzvy se neuklidnili. Navíc po policistech začali házet láhve, proto došlo ze stany těžkooděnců ze speciální pořádkové jednotky k zákroku. Na jeho konci bylo zajištěno 14 lidí, kteří skončili na cizinecké policie pro podezření ze spáchání přestupku.

Po skončení zápasu policisté dohlíželi na situaci v ulicích metropole a ve spolupráci s kriminalisty z protiextremistického oddělení pražské policie identifikovali na Vinohradech skupinu cirka sta rizikových chuligánů. Jednalo se převážně o příznivce pražských fotbalových klubů. Tito muži měli podle všeho namířeno do centra metropole, aby vyvolávali konflikty s anglickými fanoušky, což podtrhuje fakt, že u sebe měli například kukly a bojové rukavice. Díky odhalení této skupiny a ztotožnění všech lidí z ní policisté překazili jejich plány a i díky tomu proběhla noc na sobotu v centru Prahy bez problémů.

Při této kontrole jeden z podezřelých zaútočil pěstmi na policisty, kteří ho následně zadrželi. Tento dvacetiletý muž je nyní stíhaný pro trestný čin násilí proti úřední osobě, za což mu hrozí až čtyřletý trest odnětí svobody.

Vzhledem k tomu, že angličtí příznivci zůstávají v Praze i v noci na neděli, bude pražská policie v pohotovosti a v ulicích přítomni stovky policistů, kriminalistů a těžkooděnců.

vytisknout  e-mailem