Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Bezpečnost v posledním měsíci roku

Policisté dohlédnou na kulturní a společenské akce, kriminalitu i pyrotechniku. 

Policie ČR připravila na celém území České republiky v souvislosti s nadcházejícím vánočním obdobím blížícím se koncem roku opatření, která se týkají zejména potírání drobné majetkové kriminality, kontroly zábavní pyrotechniky ve spolupráci s dalšími partnery a v neposlední řadě také dohledu na kulturní a společenské akce v rámci již nastavených protiteroristických opatření.

Po teroristických útocích, ke kterým na území Evropy došlo a následném vyhlášení prvního stupně ohrožení terorismem, přijala Policie ČR několik systémových opatření. Definovali a přijali jsme strategii ochrany měkkých cílů, které lze obecně vnímat jako místa s větší koncentrací osob. Do těchto míst vysíláme v rámci běžného výkonu služby policisty v daleko častějších intervalech. Hlídky tak dohlíží na nákupní centra, nádraží, letiště a samozřejmě v tomto období také na adventní trhy a další společenské akce.

V této souvislosti je zřízena a plně funkční infolinka (800 255 255), kterou obsluhují vyškolení policisté, kteří jsou schopni pořadatelům kulturních a společenských akcí poskytnout metodickou pomoc při zajišťování bezpečnosti, případně zprostředkují kontakt s konkrétními kriminalisty, kteří se problematikou v daném teritoriu zabývají. Na úrovni Policejního prezidia ČR vznikla pracovní skupina s názvem PODPORA, která se pod vedením ředitele Národní centrály proti organizovanému zločinu SKPV intenzivně zabývá definováním možných rizik ve vztahu k měkkým cílům, jejich eliminací a prevencí jejich vzniku. Všechna tato opatření a kroky zůstávají nadále v platnosti.

Na většině míst, kde se v předvánočním čase nejčastěji lidé ve větší míře scházejí, působí na jednotlivých územích policisté také s ohledem na každoroční nárůst případů kapesních krádeží a ostatní kriminality, zpravidla majetkového charakteru. Nabádáme proto všechny občany, aby dbali nejen o svou vlastní bezpečnost, ale také o bezpečnost svých cenností. Zodpovědným přístupem každého z nás lze přitom často zabránit nepříjemnostem v podobě odcizených peněz či dokladů.

Jako každoročně varují policejní pyrotechnici před neuváženým nákupem, neodbornou manipulací a dalším nevhodným chováním v souvislosti se zábavní pyrotechnikou. Na toto téma jsme vydali samostatnou tiskovou zprávu, kde se dozvíte bližší podrobnosti.

2. prosince 2016
plk. Jozef Bocán
tiskový mluvčí, Policejní prezidium ČR

vytisknout  e-mailem