Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Bezpečnost v mikroregionu Frýdlantsko

LIBERECKO - Nejen dohled nad bezpečností občanů a veřejným pořádkem, ale i prevence je pro policisty velmi důležitá. 

Mikroregion Frýdlantsko byl založen v roce 2001 a sdružuje celkem 18 obcí na Liberecku, jejichž cílem je vzájemná spolupráce a koordinace činností v oblasti rozvoje regionu. Tento mikroregion má svá specifika, neboť se nachází v příhraničí s Polskou republikou a také ve velmi členitém terénu. Bezpečnost a veřejný pořádek v celém mikroregionu zajišťuje Obvodní oddělení Frýdlant a dále také Obvodní oddělení Hejnice a Obvodní oddělení Nové Město pod Smrkem.

Velkou část území mikroregionu spadá do kompetence Obvodního oddělení Frýdlant. Toto obvodní oddělení s ohledem na svou polohu v příhrančí úzce spolupracuje  s policisty obce Bogatynia na polské straně. 

"Po epidemii Covid 19 máme opět pravidelné společné hlídky, kdy sloužíme jak na území České republiky, tak na území Polské rebubliky. Při těchto hlídkách získáváme poznatky k podezřelým, kteří páchají trestnou činnost v příhraničí", uvádí   vedoucí oddělení 
npor. Bc. Josef Kepr

Dále spolupracujeme s Městskou policií Frýdlant, se kterou jsme v každodenním kontaktu. Společně zajišťujeme různé kulturní a společenské akce jako např. Valdštejnské slavnosti, Frýdlant se baví, ale také každoročně Den Integrovaného záchranného systému", doplňuje npor. Kepr

Na obvodním oddělení Frýdlant má má zázemí i Oddělní jízdní policie, která v součinnosti přispívá k zajištění bezpečnosti  v příhraničí a samotného města Frýdlant. Oddělení jízdní policie oficiálně zahájilo činnost 1. ledna 2021 a rozšířilo tak síť podobných útvarů na konečné číslo čtyři. Další policejní jezdci a koně působí v Brně, Zlíně a Praze.

„V současné době máme ve stájích čtyři koně, dva Starokladrubské vraníky a dva české teplokrevníky,“ upřesňuje vedoucí oddělení ppor. Vít Hák, policista s více jak třináctiletou praxí, kterou z větší části získal na dopravním inspektorátu v Jablonci nad Nisou a obvodním oddělení v Harrachově. Do Frýdlantu jej přivedla láska ke koním, vždyť doma jich má pět.  

Spolu s ním na novém oddělení působí další tři jezdci, jeden kolega a dvě kolegyně a tři občanští zaměstnanci. „Do budoucna se plánuje nasazení osmi až deseti koní a deseti jezdců, včetně vedoucího oddělení.  „Většinu koní máme zatím jen v hlídkové kategorii, která zahrnuje hlídkovou činnost, nasazení v pátracích akcích a účast na prezentačních akcích Policie ČR. Když zrovna netrénují nebo neplní svoje služební povinnosti v sedle koně, pomáhají frýdlantští svým kolegům v rámci kraje, prioritně při zajišťování bezpečnosti a veřejného pořádku v mikroregionu Frýdlantsko a dále například při střežení policejních cel nebo sednou do služebního vozidla a vyrazí dohlížet na bezpečnost silničního provozu", dodává ppor. Vít Hák.

Na bezpečnost a veřejný pořádek na Frýdlantsku dohlížejí také i další hlídky krajských útvarů, a to z Oddělení silničního dohledu Krajského ředitelství policie Libereckého kraje nebo z Dopravního inspektorátu Liberec a dále také policisté z Pohotovostního a eskorního oddělení či z Oddělení hlídkové služby Liberec. 

I přes zvýšený nápad trestné činnosti, která je na Frýdlantsku převážně majetkového charakteru, se zdejším policistům daří více jak polovinu případů objasnit. "Koncem léta se nám podařilo dopadnout pachatele série vloupání do objektů na území katastru města Frýdlant", uvádí npor. Bc. Josef Kepr. 

Nesmíme zapomenout zmínit ani preventivní činnost, kterou v nemalé míře na celém Frýdlantsku zajišťují policisté z obvodního oddělení ve spolupráci s oddělením tisku a prevence Krajského ředitelství policie Libereckého kraje. Jedná se o různé preventivní přednášky v mateřských, základních a středních školách, ale také i ve školách speciálních. Těch policejní preventisté s tamními policisty zrealizovali od začátku letošího roku na šest desítek. Preventivní aktivity směřují nejen na děti, ale také na dospělé a seniory. Je potřeba neustále informovat občany o důležitosti zabezpečení majetku a nových trendech jak podvodníků, tak pachatelů krádeží. Nejsou to jen přednášky, ale také různé prezentační akce jako například Den IZS ve Frýdlantu, na jehož zajišťování se v nemalé míře policisté podílí. V letošním roce v měsíci červnu zrealizovali také policisté z Nového Města pod Smrkem Den IZS pro děti ze Základní školy Dolní Řasnice, na kterém se dále podíleli i policejní psovodi, policejní koně a dopravní policisté. V měsíci červnu také měly možnost děti ze všech škol  mikroregionu Frýdlantska vidět společnou ukázku práce českých a polských policejních psovodů v městském parku ve Frýdlantu a zároveň ukázku Oddělení jízdní policie, kterou za podpory pana starosty pro děti zrealizovaly policistky z oddělení tisku a prevence. Ve stejném měsíci si pak policejní preventistky připravily zajímavé kvízy pro děti i dospělé z oblasti bezpečnosti v silničním provozu na akci JT Racing - auta pro rodinu. Na prevenci se nezapomíná ani během letních prázdnin, v letních měsících navštívili policejní preventisté také letní tábory a naopak nyní v podzimním a zimním období se věnují ve spolupráci s psovody, jízdní policií a policisty z obvodních oddělení kontrolám rekreačních objektů. S tímto obdobím také souvisí změny klimatických podmínek, kdy dny se zkracují a noci prodlužují, mnohdy se rázem mění i počasí, proto se v silničním provozu častěji chodci pohybují za snížené viditelnosti, a je důležité věnovat jejich bezpečnosti a viditelnosti značnou pozornost. I to je jedna z preventivních aktivit, které se policisté věnují.


18. 11. 2022
kpt. Bc. Vladimíra Šrýtrová
koordinátorka prevence KŘP Libereckého kraje 

vytisknout  e-mailem