Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Bezpečnost na železnici

Mezinárodní konference "Bezpečnost na železnici v příhraničních oblastech" v Ostravě 

Včera, ve středu 3. března 2010, se v Ostravě konala za účasti zahraničních hostů ze Slovenska a Polska mezinárodní konference „Bezpečnost na železnici v příhraničních oblastech“. Konferenci zorganizovali policisté odboru služby pořádkové policie krajského ředitelství. Záštitu nad akcí převzal ředitel krajského ředitelství plk. Mgr. Tomáš Tuhý. Pozvání dále přijali zástupci Policejního prezidia ČR, Českých drah, a.s. a policisté Oblastního ředitelství služby cizinecké policie Ostrava.
konference bezp zeleznice 3_3_2010 1.jpg   plk. Tuhý vítá účastníky  konference
 
Cílem konference byla především snaha zintenzivnit již několikaletou spolupráci českých a polských policistů v oblasti bezpečnosti na železnici a vytvořit podmínky pro další spolupráci s kolegy ze Slovenska. Tato problematika se nejvíce dotýká oddělení železniční policie a doprovodu vlaků krajského ředitelství. Je možné konstatovat, že všichni účastníci konference, kteří s těmito policisty spolupracují, si jejich práce velmi váží a hodnotí ji od počátku jako vysoce profesionální.
 
Z programu konference
 Úvodní slova, včetně vyzdvižení významu konference, pronesl ředitel krajského ředitelství plk. Mgr. Tomáš Tuhý. Navázal na něj ve stejném duchu náměstek pro vnější službu plk. Ing. Martin Hrinko, Ph.D.. Vedoucí oddělení železniční policie a doprovodu vlaků krajského ředitelství npor. Bc. Karel Syřinek a zástupce npor. Mgr. Jiří Karlíček prezentovali oddělení, včetně jeho činnosti. Přiblížili dále problematiku krádeží ve vlacích osobní přepravy a stávající spolupráci s polskými kolegy.
 
Gen. mgr. Miroslav Sókol (Komenda regionalna SOK v Katowicach, komendant regionu; obdoba železniční policie v České republice) představil zařazení SOKu ve struktuře polských železnic a dále i konkrétně činnost a problematiku Komendy regionalne v Katowicích. Poděkoval za spolupráci s českými kolegy s tím, že usiluje o její pokračování. Jen pro doplnění, obě strany se setkávají nejen při formálních záležitostech (pracovně), ale také při jiných příležitostech (například přátelská sportovní utkání).
konferenc bez zeleznice 3_3_2010 4.jpgúvodní slovo plk. Tuhého
 
Za Železniční policii SR přijel do Ostravy pplk. Mgr. Michal Migát, ředitel oblastní správy Žilina. Poděkoval za pozvání a možnost navázání spolupráce, která vyšla z iniciativy českých policistů. Pplk. Migát dále představil činnost železniční policie na Slovensku. Se zajímavou prezentací na projednávané téma vystoupil za Oblastní ředitelství Železniční policie SR vedoucí oddělení doprovodu vlaků Žilina kpt. Mgr. Jozef Mišiak.
 
Ředitel Ředitelství služby pořádkové policie Policejního prezidia ČR plk. Mgr. Petr Sehnoutka reagoval na kolegy ze Slovenska. Představil jednotlivé složky pořádkové policie a jejich úkoly a priority při zajišťování veřejného pořádku. Nezastupitelné místo v programu měli i zástupci Českých drah, a.s., konkrétně vedoucí Regionálního centra vlakového doprovodu Ostrava Ing. Radovan Šindlář. Ing. Šindlář poděkoval za dlouhodobou spolupráci s oddělením železniční policie a doprovodu vlaků. Uvedl dále, že společnost České dráhy, a.s. si plně uvědomuje, že zákazník se chce při cestování cítit bezpečně, což je jednoznačně společný cíl jejich a policistů. Zdůraznil, že spolupráce s oddělením je na vysoké úrovni, a zároveň poděkoval za dopadení pachatele, který okrádal cestující vlacích SC Pendolino.
 
Zástupce Oblastního ředitelství Služby cizinecké policie Ostrava, konkrétně vedoucí inspektorátu cizinecké policie Chotěbuz npor. Mgr. Radomír Jurok, informoval o aktuální struktuře služby a rozebral současnou spolupráci. Uvedl, že vzhledem k migraci občanů je potřeba o to více spolupracovat s kolegy z oddělení železniční policie a doprovodu vlaků a Českými drahami, a.s.. Jedná se například o posílení a kontakt českých a slovenských policistů při zajištění různých akcí, jako jsou přepravy fotbalových fanoušků. Npor. Jurok detailně rozebral problematiku správního vyhoštění a možnosti ukončení pobytu cizinců jak ze zemí Evropské unie, tak z tzv. třetích zemí při opakovaném porušování předpisů vnitřní bezpečnosti ČR. Nastínil průběh spolupráce Služby cizinecké policie, Oblastního ředitelství Ostrava a oddělení železniční policie a doprovodu vlaků při vykazování z území České republiky cizinců, kteří jsou důvodně podezřelí z okrádání cestujících ve vlacích osobní přepravy a zároveň se opakovaně dopustili protiprávního jednání. V programu dále vystoupil i zástupce odboru mezinárodních vztahů krajského ředitelství kpt. JUDr. Petr Šmíd, který vyzdvihl potřebu mezinárodní spolupráce.
konference bezp zeleznice 3_3_2010 3.jpg
 
Vedoucí 7. oddělení obecné kriminality služby kriminální policie a vyšetřování Městského ředitelství policie Ostrava npor. Mgr. Kamil Vašťák hodnotil spolupráci s oddělení železniční policie a doprovodů vlaků. Zabýval se problematikou řešení mimořádných událostí na železnici, například sražením či usmrcením osoby vlakem. V té souvislosti ocenil vysoce profesionální přístup policistů oddělení železniční policie a doprovodu vlaků, která trvá od začátku fungování oddělení. Zároveň pronesl poděkování za vysokou úroveň prověřovaných spisů, které jim kolegové z oddělení v rámci příslušnosti předávají.
 
V  závěru vystoupil náměstek krajského ředitele pro vnější službu plk. Ing. Martin Hrinko, Ph.D.. Poděkoval všem přítomným za účast a přínosné příspěvky. Ocenil snahu o navázání další a zároveň zintenzivnění již probíhající spolupráce všech zainteresovaných a zdůraznil důležitost stejného cíle. Navázal na něj ředitel Ředitelství služby pořádkové policie Policejního prezidia ČR plk. Mgr. Petr Sehnoutka, který vyzdvihl spolupráci s tím, že se jedná v celé České republice o jedinečnou formu spolupráce českých policistů se zahraničními kolegy v této oblasti.
 
Fotogalerie z konferencezde.
 
Nyní ještě informace k již několikaleté spolupráci s policisty z Polska:
 
Spolupráce s kolegy z Polska
Společné doprovody fanoušků a opatření k zamezení okrádání cestujících
 
Trestná činnost, ale nejen ona, má v souvislosti s dopravou po železnici i mezinárodní rozměr. Policisté spolupracují s kolegy z Polska, navázána je rovněž spolupráce s kolegy ze Slovenské republiky. Příkladem uzší spolupráce je i včerejší mezinárodní konference na téma „Bezpečnost na železnici v příhraničních oblastech“.
 
 Úkolem policistů oddělení železniční policie a doprovodu vlaků je mimo jiného chránit bezpečnost osob a majetku speciálně v železniční dopravě. Policisté již od počátku reagovali na případy okradených cestujících. Tehdy severomoravští policisté zahájili koncem roku 2007 spolupráci s polskou stranou. Od prosince uvedeného roku do konce února 2008 hlídky oddělení navazovaly na doprovody prováděné Stráží Ochrany Kolejí Katowice (SOK) ve vytipovaných mezinárodních vlacích na území ČR. Vytipované vlaky EC a IC a noční rychlíky doprovázeli policisté po celé trase, na které polští a čeští policisté zajišťují bezpečnost.   
 
Spolupráce se průběžně hodnotila a postupně zintenzivňovala. Od roku 2008 probíhala ve dvou základních rovinách:
1. Zajištění přepravy fotbalových fanoušků
2. Zamezení okrádání cestujících ve vlacích
 
Ad 1) Zajištění doprovodu fanoušků
Můžeme uvést pár příkladů společného výkonu služby:
- červen 2008: zajištění přepravy fotbalových fanoušků na EURO 2008 na trase Polsko – Česko – Rakousko a zpět.
- září 2008: utkání 1. kola Poháru UEFA mezi mužstvy FC Baník Ostrava a Spartak Moskva. Část policistů oddělení nastupovala do vytipovaných vlaků již v železniční stanici Zebrzydowice na polské straně.      
- říjen 2008: kvalifikační utkání na Mistrovství světa 2010 v kopané mezi Polskem a Českou republikou v Chorzowě. I zde policisté z Česka a Polska společně zajišťovali přepravu fanoušků cestujících na utkání vlakem.
- říjen 2009: kvalifikační utkání na Mistrovství světa 2010 v kopané mezi Českou republikou a Polskem v Praze. Rovněž v tomto případě policisté z obou států společně zajišťovali monitoring a přepravu polských fanoušků cestujících na utkání vlakem.
 
Ad 2) Zamezení krádežím ve vlacích
            Polská strana předala našim policistům poznatky o vlakových zlodějích, kteří využívají delšího pobytu nočních rychlíků v železniční stanici Bohumín k okrádání cestujících a k přepravě zpět do Polska. Policisté zorganizovali několik společných bezpečnostních opatření. Spolupráce i nadále intenzivně probíhá.
 
 
 
por. Mgr. Soňa Štětínská
Krajské ředitelsví policie Moravskoslezského kraje
4. března 2010
                                                                                                 
 
 
 

 

vytisknout  e-mailem