Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Bezpečnost hravě na Základní škole v Zákupech

ČESKOLIPSKO - Originálním způsobem uchopili žáci a pedagogové ze ZŠ a MŠ Zákupy dopravní výchovu. 

"Bezpečnost hravě", tak byla nazvaná dopravní soutěž, která probíhala v týdnu od 11. do 15. listopadu 2019 na Základní a mateřské škole v Zákupech na Českolipsku. S nápadem uspořádat v této škole soutěž přišel vedoucí dopravního inspektorátu policie v České Lípě npor. Bc. Martin Markl společně se starostou města Ing. Radkem Lípou. A samozřejmě nesměla chybět podpora ředitele samotné školy Mgr. Čestmíra Kopřivy a také pedagogického sboru. 

Soutěž byla uspořádána pro žáky 1. - 6. tříd a do soutěže se také zapojila mateřská škola. Pedagogové a žáci uchopili však soutěž zcela originálním způsobem. Žákovský parlament složený z 20 dětí se podílel pod vedením pedagogů na organizaci celé soutěže a zároveň si zástupci parlamentu sami připravili všechny stanoviště a úkoly, které měly děti plnit. Soutěže se účastnilo celkem 10 týmů s celkovým počtem 60 dětí. 

9Děti absolvovaly celkem 13 stanovišť:

1.  AZ Kvíz
2.  Puzzle - dopravní značky
3.  První pomoc
4.  Řešení křižovatek
5.  Kimova hra - dopravní značky
6.  Pexeso - dopravní značky
7.  Poznej rozdíly - postřeh
8.  Vybavení jízdního kola
9.  Dopravní pravidla - test
10. Jízda zručnosti
11. Důležitá telefonní čísla
12. Logické úlohy - doprava
13. Křižovatka - reflexní prvky 

Mateřská škola, která je součástí školy,  o počtu 21 dětí měla zcela jiný úkol. Děti malovaly obrázky na téma dopravní výchova a některé z nich samy vytvořily náměty na reflexní prvky. Obrázky následně předaly policistům.

8Tento týden 11. prosince 2019 proběhlo v tělocvičně školy slavnostní vyhodnocení výsledků a vyhlášení vítězů dopravní soutěže za přítomnosti starosty města, ředitele školy, dopravních policistů, krajské koordinátorky prevence Krajského ředitelství policie Libereckého kraje a zástupců Týmu silniční bezpečnosti. 

Děti obdržely z rukou vedoucího dopravního inspektorátu policie v České Lípě npor. Bc. Martina Markla a Mgr. Markéty Novotné z Týmu silniční bezpečnosti, která je metodikem dopravní výchovy a zároveň autorkou projektu "Markétina dopravní výchova" zajímavé ceny, které do soutěže věnoval Krajský úřad Libereckého kraje a Tým silniční bezpečnosti.  Děti si tak odnesly ceny, které dále zajistí jejich bezpečnost v silničním provozu - tj. různé reflexní prvky, včetně reflexních vestiček, cyklolékárniček, pásek, ale i svítících ventilků na kolo. 

Policisté však mysleli i na ty, kteří nevyhráli. I ti neodcházeli s prázdnou. Odesli si drobné dárlky v podobě reflexních pásek či klíčenek a také sladkosti. 
 

13. 12. 2019
kpt. Bc. Vladimíra Šrýtrová
koordinátorka prevence KŘP Libereckého kraje 

vytisknout  e-mailem