Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Bezpečnost chodců na přechodech je potřeba zvýšit

KRAJ VYSOČINA: Ve středu na Vysočině se uskuteční preventivní akce "Zebra se za Tebe nerozhlédne" 

Bezpečnost chodců na přechodech pro chodce je důležitým aspektem silničního provozu. Jednou z hlavních priorit Krajského ředitelství policie kraje Vysočina pro letošní rok je proto zvýšení počtu bezpečných přechodů na území celého kraje Vysočina.
Pokud chceme, aby přechody v našem kraji byly bezpečné, tak musí v první řadě splňovat podmínky dané zákonem. Bohužel většina přechodů pro chodce tyto podmínky nesplňuje. Jestliže přechody neodpovídají podmínkám bezpečnosti provozu na pozemních komunikacích, tak na nich stoupá riziko ohrožení bezpečnosti chodců. Policie na zjištěné závady upozorňuje jejich zřizovatele a předkládá jim možné návrhy na jejich odstranění. Většinou se jedná o města a obce, proto pak záleží na jejich možnostech, většinou finančních, kdy a v jaké kvalitě závady na přechodech odstraní.
V současné době dopravní inženýři z jednotlivých Územních oborů Krajského ředitelství policie kraje Vysočina vypracovávají studii, ve které upozorňují na závadné přechody v celém našem kraji. Ve své studii také navrhují možné řešení k odstranění těchto závad. Nejčastější závadou u neodpovídajících přechodů je chybějící osvětlení. Přechody pro chodce nejsou za snížené viditelnosti osvětleny způsobem, který přispívá k bezpečnosti chodců. Osvětlení přechodů, včetně nástupních ploch, je základním předpokladem k zajištění bezpečnosti provozu na pozemních komunikacích, neboť řidič může dát chodci na přechodu pro chodce přednost pouze tehdy, pokud chodce včas vidí. „Současné světelné poměry na přechodech v kombinaci s negativními faktory, kam patří povětrnostní podmínky, snížená viditelnost, nevhodné oblečení chodců, vedou k tomu, že chodec není při přecházení vozovky dostatečně viděn a vzniká tak předpoklad kolizní situace mezi vozidlem a chodcem nebo mezi vozidly navzájem“, uvedl por. Ing. Jiří Kučera, dopravní inženýr jihlavské policie. Další závadou u nevyhovujících přechodů bývá provedení dopravních značek. Značky neodpovídají příslušným normám. Často se stává, že dopravní značky jsou částečně nebo zcela zakryté vzrostlou zelení, která se nachází v blízkosti pozemní komunikace.
Na území města Jihlavy provedl Dopravní inspektorát vyhodnocení bezpečnosti přechodů pro chodce. Výsledkem bylo zjištění, že většina přechodů pro chodce neodpovídá podmínkám bezpečnosti provozu na pozemních komunikacích a může na nich dojít k ohrožení bezpečnosti chodců.
Prioritně by se mělo město Jihlava zaměřit na některé přechody pro chodce nacházejících se v Jihlavě na ulicích Brněnská, Žižkova, Jiráskova, Sokolovská, Havlíčkova a Brtnická. Přechod pro chodce na ulici Brněnská v Jihlavě nacházející se mezi výjezdem ze ZOO a Psychiatrickou léčebnou není osvětlen předepsaným osvětlením a nejsou u něj splněny podmínky stanovené vyhláškou č. 398/2009 Sb. o obecných technických požadavcích zabezpečujících bezbariérové užívání staveb. Další nevyhovující přechody pro chodce se nacházejí v obci Velký Beranov a Nové Domky.
Policisté se problematice bezpečnosti chodců na přechodech pro chodce intenzivně věnují po celý rok. Během dnů školního vyučování, kdy je pohyb dětí a ostatních chodců v okolí škol největší, dohlíží policisté na přechody, které jsou umístěny v jejich blízkosti. Policisté se snaží chodcům, ale také řidičům, vštípit pravidla pro bezpečné přecházení vozovky. Chodci by si především měli uvědomit, že by měli vozovku přecházet pouze po přechodu pro chodce, tedy pokud je to možné. Vždy se musí před vstupem do vozovky řádně rozhlédnout a přesvědčit se, zda mohou vozovku bezpečně přejít. Chodci na přechodu by se měli zbavit zažitého mýtu, že mají na přechodu absolutní přednost. „Chodec smí přecházet vozovku, jen pokud s ohledem na vzdálenost a rychlost jízdy přijíždějících vozidel nedonutí jejich řidiče k náhlé změně směru nebo rychlosti jízdy“, uvedl dopravní inženýr Krajského ředitelství policie kraje Vysočina kpt. Ing. Zbyněk Augustin.
Na bezpečnost na přechodech se policisté také zaměřují pořádáním různých preventivních akcí. Ve středu 6. dubna 2011 v době od 14 do 16 hodin se uskuteční preventivní akce „Zebra se za Tebe nerozhlédne“, ve které policisté z preventivně informační skupiny Krajského ředitelství policie kraje Vysočina ve spolupráci s policisty služby dopravní policie a s policisty obvodních oddělení oslovují u vybraného přechodu chodce a dotazují se jich na správné, tedy na bezpečné přecházení přechodu pro chodce. Pokud chodci na kladené otázky odpoví policistům správně, obdrží od nich malý dáreček související s dopravní tématikou.
V loňském roce došlo na území kraje Vysočina ke 112 dopravním nehodám s účastí chodců. Z tohoto počtu 39 dopravních nehod zavinili chodci a 57 dopravních nehod se stalo na přechodu pro chodce. V letošním roce tedy od 1. ledna do 28. března vyjížděli policisté v kraji Vysočina již ke 32 dopravním nehodám s účasti chodců. Celkem 6 dopravních nehod zavinili chodci a ke 29 dopravním nehodám došlo na přechodu pro chodce.
Pokud tedy budete účastníky provozu na pozemních komunikacích, buď jako chodci při přecházení pozemní komunikace po přechodu pro chodce, nebo jako řidiči při přejíždění přechodu pro chodce, buďte velice opatrní a ohleduplní vůči ostatním účastníkům silničního provozu. Několikavteřinové zdržení u přechodu pro chodce Vám určitě nenaruší zbývající část dne, ale může Vám nebo někomu jinému zachránit i život.
 
Preventivní akce Zebra se za Tebe nerozhlédne se v kraji Vysočina uskuteční 6. dubna od 14 do 16 hodin na těchto stanovištích:
  1. Jihlava - ulice Tolstého, u kina Sokol – přechod pro chodce
  2. Žďár nad Sázavou - ulice Horní, u Vesny – přechod pro chodce
  3. Havlíčkův Brod - ulice Žižkova, u KD Ostrov – přechod pro chodce
  4. Pelhřimov - ulice Arch. Janáka – přechod pro chodce
  5. Třebíč - křižovatka ulice M. Majerové a ulice Kpt. Jaroše – přechod pro chodce
 
por. Mgr. Miroslav Pecka, komisař
5. dubna 2011

vytisknout  e-mailem