Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Bezpečně za volantem!

TRUTNOVSKO - Listopadový souhrn nezodpovědných řidičů. 

V průběhu uplynulého měsíce listopad 2015 policejní hlídky na území celého trutnovského regionu zastavily ke kontrolám několik stovek řidičů osobních motorových vozidel. Provedenými kontrolami policisté zjistili, že za volanty dopravních prostředků usedlo padesát řidičů, kteří před

alkohol.jpgalkohol
nebo během jízdy užili alkoholický nápoj. S největším počtem hříšníků se policisté potýkali v Trutnově, Vrchlabí a ve Špindlerově Mlýně. Devět z těchto nezodpovědných řidičů nadýchalo do 0,24 promile alkoholu v dechu.

Muži zákona se samozřejmě zaměřují také ve velké míře na přibývající množství řidičů, kteří užijí před jízdou návykové látky. V listopadu 2015 policisté Územního odboru v Trutnově zadokumentovali dvacet dva těchto nešvarů. Opět mezi riziková města patřila města Trutnov a Šindlerův Mlýn.

Někteří z těchto „přestupců“ jsou důvodně podezřelý ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky a někteří ze spáchání přestupku proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu.

 

Co řidiči, který řídí vozidlo po požití alkoholu či jiných návykových látek hrozí­?

-          ohrožení svého života či zdraví, či ohrožení života a zdraví jiných

-          pokuta do 50 tisíc korun

-          zákaz činnosti řízení motorového vozidla

-          v případě přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky až jednoletý pobyt ve vězení

-          v případě dopravní nehody majetková újma

Bezohlední řidiči, kteří jezdí pod vlivem alkoholu a jiných návykových látek, nás nutí k zamyšlení, proč hazardují se zdravím všech účastníků silničního provozu? Na vozovkách je opilý řidič či řidič pod vlivem drog velkým nebezpečím. Alkohol i ostatní návykové látky dodávají sebedůvěru, ale zpomalují naše smyslové vnímání včetně pohybové reakce. Řidič po požití těchto látek není schopen objektivně posoudit rychlost vozidla, které řídí, a má zhoršené vnímání. Už i malé množství omamných látek dokáže negativně ovlivnit schopnost řídit vozidlo.

8. 12. 2015, 12:15
nprap. Pižlová Šárka, DiS.

vytisknout  e-mailem