Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Bezpečné vyjížďky

JESENICKO - Policisté o víkendu kontrolovali motorkáře na Červenohorském sedle. 

Léto v plném proudu a spousta motorkářů na vyjížďkách. Mnoho z nich láká adrenalinová silnice vinoucí se na Červenohorské sedlo. Jestli dodržují všechna pravidla, kontrolovali tento víkend jeseničtí policisté.

Na sobotu 23. a neděli 24. července jsme naplánovali dopravně bezpečnostní opatření zaměřené převážně na motorkáře, kteří míří přes Červenohorské sedlo. Kontrolám se ale nevyhnuli ani řidiči osobních a nákladních vozidel. Do akce jsme přizvali také celníky, technika ze stanice technické kontroly v Jeseníku a v rámci společných hlídek i polské policisty z moto týmu. Protože jsme chtěli působit zejména preventivně, na místo dorazil i BESIP.

Při kontrolách jsme se zaměřili převážně na technický stav vozidel, dodržování rychlosti, způsob jízdy a také zda řidiči před jízdou nepožili alkohol nebo drogy. Během dvou dnů jsme zastavili téměř 180 motorek a vozidel. U 44 z nich jsme zjistili spáchání přestupku (z toho 27 se dopustili motorkáři). Zejména se jednalo o překročení nejvyšší povolené rychlosti (nejrychlejší z nich uháněl rychlostí 139 km/h), nedodržování vodorovného dopravního značení a špatný technický stav motocyklů. Při kontrole jsme udělili cizincům za spáchání přestupků 5 kaucí v celkové výši 26 000 korun. V jednom případě si motorkář vyjel pod vlivem alkoholu, kdy nadýchal 0,25 promile alkoholu, a další 4 měli špatně umístěnu nebo nečitelnou registrační značku. V síti policejních kontrol uvázl i řidič s osobním vozidlem, který jel pod vlivem omamné a psychotropní látky (marihuany). Při kontrole vozidla jsme pak zjistili, že převáží 15 g pervitinu.

Řidičům jednostopých vozidel jak těch motorových, tak i těch nemotorových, jsme ještě v rámci projektu „Řídím, piju nealko“ předali nealko pivo a alkotestr. Pracovníci BESIP nejen rozdávali reflexní prvky, které mohou motorkáři a cyklisté využít pro bezpečnější pohyb na silnici, ale také připomínali základní pravidla. Motorkáři by hlavně měli myslet na své bezpečí a také bezpečí ostatních účastníků silničního provozu. Ohleduplnost je vždy na místě.

por. Mgr. Tereza Neubauerová
25. července 2022

Odkazy do noveho okna

Sedlo (1)

Sedlo (1) 

Detailní náhled

Sedlo (8)

Sedlo (8) 

Detailní náhled

Sedlo (2)

Sedlo (2) 

Detailní náhled

Sedlo (3)

Sedlo (3) 

Detailní náhled

Sedlo (4)

Sedlo (4) 

Detailní náhled

Sedlo (5)

Sedlo (5) 

Detailní náhled

Sedlo (6)

Sedlo (6) 

Detailní náhled

Sedlo (7)

Sedlo (7) 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem