Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Bezpečně ve virtuálním světě

JIČÍNSKO - Beseda se žáky čtvrtých tříd 

Již v minulém roce na IV. Základní škole v Jičíně probíhaly besedy na téma bezpečného chování ve virtuálním světě. Protože se věk dětí, které prakticky denně využívají tyto moderní způsoby komunikace, neustále snižuje, domluvili se učitelé čtvrtých tříd s pracovníkem Preventivně informační skupiny Jičín na přednášce o šikaně a kyberšikaně.
V pátek 4. května se během dopoledne na učebně vystřídaly obě třídy. Preventista v první části setkání s dětmi hovořil nejdříve o šikaně v reálném světě, kdy si vysvětlili její základní znaky. Následně přešli na kyberšikanu, která se odlišuje od šikany zejména tím, že agresoři využívají zdánlivé anonymity virtuálního prostředí. Oběť nemusí vůbec tušit, kdo jí ubližuje. Dokonce to může být někdo z blízkého okolí v reálném světě. To samozřejmě negativně působí zejména na psychiku oběti. Hovořilo se i o neopatrném sdělování osobních údajů neznámým „kamarádům“.
Ve druhé části si žáci nejdříve přečetli příběh „Past“ ze „Sešitu plného průšvihů“. Tím si vlastně na názorném příkladu zopakovali celou probíranou problematiku z první části besedy. V závěru zůstalo i dostatek času na diskuzi k probíraným otázkám a policista zodpověděl i několik dotazů. Jako připomínka setkání dětem zůstaly již zmíněné pracovní sešity s dalšími příběhy.
V pondělí 7. května si podobně zaměřenou přednášku vyslechli starší žáci ze šesté až osmé třídy Základní školy Komenského v Hořicích. Pro lepší pochopení celé problematiky shlédli nejprve filmovou projekci reportáží z projektu „Seznam se bezpečně“.  Následně si společně rozebrali jednotlivé příběhy a preventista vše doplnil o několik důležitých rad a doporučení.
V závěru přítomným sdělil i odkazy, kde se k probíraným otázkám mohou dozvědět další podrobnosti. Ve škole policista zanechal i preventivní letáky, které vznikly v rámci projektu „E-bezpečí“.
 
Více informací na: www.seznamsebezpecne.cz
                                 www.e-bezpeci.cz
Partneři: http://www.kr-kralovehradecky.cz/
por. Bc. Petr Janda
09. 05. 2012
Odkazy do noveho okna

Jičínsko

4. 5. IV. ZŠ Jičín 

Detailní náhled

Jičínsko

4. 5. IV. ZŠ Jičín 

Detailní náhled

Jičínsko

4. 5. IV. ZŠ Jičín 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem