Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

„Bezpečně u vody“ na Máchově jezeře

ČESKOLIPSKO – Policisté v rekreačních oblastech kontrolují bezpečnost na vodních plochách. 

Letní sezóna je v plném proudu a mnoho lidí kvůli pandemii koronaviru tráví v letošním roce dovolenou v České republice. I proto se policisté více zaměřují na bezpečnost v rekreačních oblastech v okolí jezer, přehrad, řek a jiných vodních ploch. Až do konce září budou turisty informovat o bezpečném chování při rekreaci u vody.

Během uplynulého víkendu navštívili policisté z Oddělení tisku a prevence Krajského ředitelství policie Libereckého kraje s policisty z Obvodního oddělení v Doksech rekreační oblast Máchova jezera. Na vodní ploše s využitím služebního motorového člunu proběhla preventivní akce „Bezpečně u vody“. Policisté prováděli kontroly vůdců malých plavidel. Během akce nebylo odhaleno žádné protiprávní jednání a všichni kontrolovaní navíc od policistů obdrželi malé dárky v podobě preventivních materiálů - termobox na uchování studených nápojů, nafukovací balónek, klíčenku ve formě plováku a voděodolné pouzdro na mobilní telefon.

Kontroly a preventivní činnost neprobíhají v tomto období pouze přímo na vodních plochách a tocích. Policisté také prochází i přilehlé rekreační zařízení, kde oslovují turisty i místní obyvatelé a diskutují s nimi například o možnostech zabezpečení osobního majetku. Stejně tomu tak bylo i o víkendové preventivní akci v okolí Máchova jezera.

V uplynulých třech letech policisté z Obvodního oddělení v Doksech zaevidovali během každé letní sezóny zhruba 30 skutků přestupkového nebo trestně právního charakteru souvisejících s pobyty v rekreačních oblastech. Nejčastěji se jednalo o krádeže, kdy si poškozený v dobré víře ponechal své cennosti volně položené na veřejně přístupném místě, na malý moment se od nich vzdálil a při návratu byl překvapen, že mu byly odcizeny. Například jeden z návštěvníků si ve veřejných sprchách na poličce ponechal svůj mobilní telefon v hodnotě dvacet tisíc korun v kapse volně odložených kalhot a šel se osprchovat. Pachateli pak již stačilo pouhých pár minut, aby využil příležitosti a uvedený telefon odcizil.

Během léta bude celorepubliková akce „Bezpečně u vody“ probíhat i nadále na řadě vodních ploch i toků v celém Libereckém kraji. Současně s touto akcí budeme realizovat také další již tradiční celorepublikovou preventivní akci „Řídím, piju nealko pivo“, v rámci které se zaměříme na řidiče dopravních prostředků, kteří po negativním výsledku dechové zkoušky na alkohol obdrží z rukou policejních preventistů nealkoholické pivo.


20. 7. 2021
nprap. Bc. Markéta Razáková
preventistka, KŘP Libereckého kraje

Odkazy do noveho okna

Máchovo jezero (1)

Máchovo jezero (1) 

Detailní náhled

Máchovo jezero (2)

Máchovo jezero (2) 

Detailní náhled

Máchovo jezero (3)

Máchovo jezero (3) 

Detailní náhled

Máchovo jezero (4)

Máchovo jezero (4) 

Detailní náhled

Máchovo jezero (5)

Máchovo jezero (5) 

Detailní náhled

Máchovo jezero (6)

Máchovo jezero (6) 

Detailní náhled

Máchovo jezero (7)

Máchovo jezero (7) 

Detailní náhled

Máchovo jezero (8)

Máchovo jezero (8) 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem