Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Bezpečné nákupy

MĚLNICKO – V rámci projektu Bezpečný Mělník se policisté a strážníci zaměřili na preventivní činnost u obchodů a nákupních centrech. 

Štědrý den se „pomalu“ blíží a vánoční nákupy jsou v plném proudu. Toto předsváteční období se vyznačuje shonem, nervozitou, tlačenicí v obchodech, ale i plnými peněženkami a právě toho využívají různí zloději a podvodníci.

Od pondělí 18.12.2023 do středy 20.12.2023 policisté Obvodního oddělení Mělník a strážníci Městské policie Mělník hovořili s občany o ostražitosti při vánočních nákupech, ale i o zanechávání věcí v uzamčených vozidlech. A kde preventivně působit než přímo v obchodech, nákupních centrech a na parkovištích.

PREVENCE KAPESNÍCH KRÁDEŽÍ

  • Nenechávejte peněženku navrchu nákupní tašky nebo kabelky. Tuto se snažte mít vždy zapnutou tak, aby nebyl vidět její obsah.
  • Peněženku nebo kabelku mějte vždy pod přímým dohledem. Nedávejte kabelku do nákupního košíku, a to ani v případě, že se v obchodě nenachází mnoho lidí.
  • Po zaplacení si peněženku ihned uschovejte a až poté se věnujte ukládání nákupu.
  • Kabelku nebo příruční tašku se snažte nosit co nejblíže u těla, tak abyste ji „cítili“ a případně mějte ruku na zapínání.
  • Kapsáři se objevují ve většině případů tam, kde je větší množství lidí a zde také mají dostatek prostoru pro svou trestnou činnost. Jedním z triků kapsářů je vyvolání rozruchu tak, aby přišla na řadu lidská zvědavost. K tomuto rozruchu přispěje například hlasitá hádka, předstírání zdravotních problémů, apod.
  • Jestliže jste nuceni vybírat peníze z bankomatu, přepočítejte si je tak, abyste nebyl nikým sledován.

PREVENCE KRÁDEŽÍ PŘI PARKOVÁNÍ U OBCHODNÍCH CENTER

  • Je důležité ve vozidle nenechávat žádné věci, které mohou přilákat pozornost zloděje. Může se jednat o oblečení, elektroniku, nákup z předchozího obchodu, atd.
  • Zavazadlový prostor je lepší mít odkrytý v případě, že se v něm nic nenachází. V případě, že je v něm něco uloženo je naopak prozřetelnější mít jej zakrytý. Pachatel ve většině případů volí lehčí přístup ke své kořisti a využije jasného zisku, než aby riskoval, že v zakrytém prostoru nebude žádný významný lup.
  • V případě, že se nákupu účastní více lidí, je vhodné se k parkujícímu vozidlu občas vrátit a provést jeho kontrolu. Pachatel, který sleduje dění na parkovišti si je vědom, že od doby, kdy osádka opustí vůz, má spoustu času na provedení trestné činnosti. A to někdy také několik hodin. K samotnému vykradení vozu však postačí pouze několik minut.
  • Buďte ostražití i při ukládání nákupu do vozidla, zloději využívají situace a nepozorovaně vniknou do kabiny vozidla a odcizí odloženou tašku, kabelku či bundu, zatímco ukládáte zboží.

PREVENCE KRÁDEŽÍ V DOPRAVNÍCH PROSTŘEDCÍCH

  • Před nástupem do prostředků veřejné dopravy se vyhýbejte tlačenicím.
  • Svá zavazadla mějte stále při sobě a pod nepřetržitým dohledem.
  • Nepokládejte kabelku či příruční zavazadlo vedle sebe na sedadlo.
  • Snažte se sedět v blízkosti řidiče. Zde se nejsnáze dovoláte případné pomoci.
  • Kapsáři pracují většinou ve dvojicích a skupinách. V případě, že si všimnete, že jste byli okradeni, pachatel už dávno lup předal dalšímu členovi skupiny, který mohl například nepozorovaně vystoupit z vozu.
  • Další pravidlo, které je velmi těžké, je se snažit při cestování neusnout a neztratit tak kontrolu nad svým majetkem.

Projekt Bezpečné nákupy je realizován v rámci Bezpečného Mělníka, a to Programem prevence kriminality města Mělníka, Městskou policií Mělník a Územním odborem Policie ČR Mělník.

Přejeme Vám krásné a ničím nerušené svátky.

prap. Martina Hamplová
PČR Mělník
21.12.2023

Odkazy do noveho okna

Bezpečné nákupy

Bezpečné nákupy 

Detailní náhled

Bezpečné nákupy

Bezpečné nákupy 

Detailní náhled

Bezpečné nákupy

Bezpečné nákupy 

Detailní náhled

Bezpečné nákupy

Bezpečné nákupy 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem