Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Bezpečně na veřejném koupališti

Rady pro bezpečné trávení volného času na koupalištích. 

Teplé letní dny nás lákají k vodě a lenošení u ní, ale aby náš pobyt byl bezpečný je třeba dodržovat některé bezpečnostní zásady, abychom se domů vrátily s tím, s čím jsme odešli. A svým nezodpovědným chováním nezavdávali příčinu, aby nám někdo nějakou nám milou věc odcizil.
U krytých bazénů je to celkem jednoduché své věci si většinou uložíme v šatně a cennější věci do bezpečnostních boxů, které se ve velké míře začali stávat součástí recepcí nebo pokladen a jsou pod dohledem. Sebou si většinou poté bereme jen věci, které potřebujeme k bezprostřednímu podání sportovního výkonu. K odložení těchto potřeb nám slouží většinou odkladné prostory, které jsou ve většině napojeny na bezpečnostní systém bazénu. V případě, že pobyt v bazénu spojujeme s relaxací, využijeme úložných prostor u lehátka a případně se domluvíme se známými nebo poprosíme souseda, jestli by na naše věci dohlédl a zavazadlo s věcmi přisuneme k jeho lehátku. V žádném případě nenecháváme věci viditelně opuštěné. Zvláště ne mobilní telefony, různé přehrávače a jiné hodnotné předměty.
 
Stejné zásady ctíme i na provozovaných venkovních koupalištích, které opakujeme:
- Využívat bezpečnostních boxů, které se stávají součástí recepcí nebo pokladen, aspoň na doklady, klíče a jiné cennosti.
- Snažit se mít své věci neustále pod dohledem.
- Své věci nenecháváme na dece nebo lehátku bez dozoru.
-Neukazovat zbytečně drahé elektronické přístroje, aby jste se poté nestaly objektem loupežného přepadení. Proto se snažíme množství cenných věcí, které s sebou přinášíme na koupaliště nebo k vodě omezit, na co nejmenší počet.
- Pakliže jdeme se skupinou přátel dohodnout se, kdo bude u věcí a na ně dávat pozor.
- Nepouštět děti z dozoru, zvláště pakliže se jdou kopat nebo si koupit občerstvení, nejde o to že by někdo dítě odvedl, ale muže se ztratit a je poté zbytečně vystavováno stresům.
- V případě že k dopravě na koupaliště použijeme jízdní kolo, je třeba počítat s řádným zabezpečením a zajištěním proti odcizení. Je třeba si pamatovat, při dodržování pitného režimu co konzumuji, jelikož jízdní kolo je dopravní prostředek a na ten alkohol nepatří, vzpomeňme si na pravidlo bezpečného návratu.
- S pobytem na koupališti nelze počítat jen ze zásady bezpečného chování a osobního bezpečí, ale musíme brát v potaz také zdravotní bezpečí.
- Před vstupem do vody se řádně osmělit (nejlépe osprchovat), určitě neskáčeme do vody uhřátí z hřiště nebo jízdního kola.
- Nikdy neskáčeme do vody, kterou neznáme tj. ze skal, zvýšených břehů v místě silných proudů a vírů, tam kde se voda přelévá.
- Když už se stanete svědky tonutí, dělejte vše pro záchranu tonoucího, ale sami bez jištění se k němu nepřibližujte. Tonoucí člověk má velkou sílu a ve stresové situaci, kdy se snaží o záchranu života, jedná pudově a obvykle zachránce stáhne pod vodu .
- K záchraně tonoucího proto použijte nafukovací lehátko nebo kruh, tyč nebo třeba i větev, aby se tonoucí mohl zachytit o něco, za co ho přitáhnete. Tonoucího co nejrychleji dopravte ke břehu a začněte co nejdříve s první pomocí. Laická pomoc v podobě uvolnění dýchacích cest, masáže srdce pomůže postiženému vyčkat do doby příjezdu záchranářů – profesionálů, kteří se o postiženého odborně postarají. S oživováním před příjezdem záchranky v žádném případě nepřestávejte, vzhledem k fyzické námaze klidně požádejte o vystřídání někoho z kolemjdoucích, pomůžete tím významně k záchraně života.
 
            Příjemné a bezpečné léto přeje Policie ČR.
 
 
nprap. Jiří Havel, DiS. - 8. srpna 2013
 

vytisknout  e-mailem