Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Bezpečně na lyžích

KLATOVSKO - Preventivní rady pro lyžaře a běžkaře při pobytu na horách. Řidiči buďte ohleduplní. 

          Zejména na Železnorudsku a Kašperskohorsku  budou policisté v rámci výkonu služby dohlížet na dodržování veřejného pořádku v blízkosti sjezdových a běžeckých tratí. Kontroly budou probíhat namátkově především ve dnech pracovního klidu a v průběhu jarních prázdnin dětí, kdy je předpokládaný zvýšený počet návštěvníků lyžařských středisek. Není vyloučeno, že návštěvníci mohou potkat i lyžující policisty na sjezdových tratích.

       Ve spolupráci s dopravním inspektorátem je prováděn dohled nad silničním provozem, zejména při dodržování předpisů  např. správné parkování, u řidičů užívání alkoholických nápojů a návykových látek před jízdou a další.

Policisté chtějí preventivně působit na návštěvníky hor i v oblasti krádeží. Lyžaři zanechávají sportovní vybavení bez dozoru v blízkosti restauračních zařízení, ve vozidlech mají odložené různé cenné věci i doklady.

PRAVIDLA pro lyžaře:

      Zásady pohybu lyžařů a snowboardistů na sjezdových tratích upravují pravidla vydaná Mezinárodní lyžařskou federací FIS, která jsou závazná i v ČR od 1. února 2009. Každý lyžař a snowboardista by se měl s bezpečnostními pravidly seznámit a tyto dodržovat. Pravidla chování pro lyžaře nejsou obecně závazným právním předpisem, ale pro lyžaře na sjezdové trati jsou závazná a jejich porušení představuje porušení právní povinnost předcházet vzniku škod. Podle normy musí být pravidla vyvěšena v blízkosti svahu a vleku u každé sjezdové trati.

VÝBAVA lyžařů a snowboardistů:

  • používat ochranné pomůcky zejména ochrannou přilbu, která musí splňovat podmínky podle směrnic, doporučujeme užívat nejen dětem, ale i dospělým osobám
  • ochrana očí při sněžení, mlze i slunci, možnost použití filtrů
  • chrániče páteře.

DOPORUČENÍ pro návštěvníky :

  • řádná zimní výbava na vozidle, používat zimní pneumatiky a na určených úsecích i sněhové řetězy
  • v zimních střediscích parkovat na vyznačených místech, jinak může dojít k zablokování komunikace a znesnadnění průjezdu ostatních vozidel
  • nezanechávejte v zaparkovaných vozidlech hodnotné věci ani doklady   
  • pokud se chcete občerstvit a odpočinout po náročném lyžování, neponechávejte sportovní výbavu bez dozoru!

RADY běžkařům:

  •   s rozvahou plánovat své trasy a pozorně  číst v mapách, které jsou k dispozici v informačních centrech a na internetu
  •   pokud užíváte léky -vzít vždy s sebou, do batohu teplé tekutiny i mapu (případně možnost používat mobilní aplikace - pozor není na  některých odlehlých místech možnost připojení)
  •   mobilní telefon- nabitý, pro případ přivolání pomoci
  •   nevyjíždějte mimo trasy!

DOPORUČUJEME řidičům:

   Pokud bude řidič vyjíždět s vozidlem v zimním období musí odstranit sníh a námrazu ze skel, protože jinak nemá patřičný výhled do všech stran.

Od loňského měsíce února byla změna zákona o provozu na pozemních komunikacích, kdy je v povinnostech řidičů uvedeno, co řidič nesmí, např. :

  • řídit vozidlo, na němž jsou nečistoty, námraza nebo sníh, které zabraňují výhledu z místa řidiče vpřed, vzad a do stran
  • řídit vozidlo, na němž nebo na jehož nákladu je led, který by při uvolnění mohl ohrozit bezpečnost provozu na pozemních komunikacích. 

Za uvedené přestupky může být uložena bloková pokuta do 2 000 Kč. Policisté v rámci dohledu nad silničním provozem budou kontrolovat i řidiče, kteří uvedené znění zákona nedodržují a nejen na horách.

Upozorňujeme řidiče, že nebezpečný může být při jízdě i sníh na střeše a kapotě, který se při zabrzdění může posunout na skla a zakrývat výhled. V těchto situacích nelze vyloučit, že dojde k dopravní nehodě, při které může být  zraněna osoba i poškozen majetek.

     Přejeme všem návštěvníkům Šumavy a příznivcům zimních sportů klidný a ničím nerušený pobyt a žádná nepříjemná překvapení.

 

 

nprap. Ladmanová Dana

13. ledna 2017

 

 

vytisknout  e-mailem