Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Bezpečně na kole

Jihočeský kraj - Policisté dohlíželi na provoz cyklistů v městech a mimo ně. 

Dopravní a pořádkoví policisté se v uplynulých dvou týdnech zapojili do dopravně preventivního opatření  BEZPEČNĚ NA KOLE, kdy cílem bylo zajištění bezpečnosti a plynulosti v silničním provozu pro jedny s nejzranitelnějších účastníků a snížení dopravní nehodovosti v souvislosti se zvýšenou tragickou nehodovostí v měsíci srpnu.

Policisté dohlíželi na dodržování podmínek dle zákona č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích, technický stav kol a koloběžek, zda osoby mladší 18 let používají cyklistickou přilbu a zda dospělé osoby nejsou ovlivněné návykovou látkou. Zároveň jsme se zaměřili na využívání cyklostezek, které jsou souběžné s ulicemi a silnicemi v městech a mimo ně.

Strážci pořádku během akce zastavili a zkontrolovali 2 305 cyklistů, kdy zjistili 140 přestupků. Většinu z nich řešili uložením příkazu na místě, jen menší počet byl oznámen na obec s rozšířenou působností. Nejčastější prohřešek, který policisté zjistili – jízda na jízdním kole po chodníku a to v 21 případech, poté následoval přestupek za snížené viditelnosti, že cyklista neměl řádně osvětlení na jednostopém vozidle (19 případů) a také jsme v 12 případech prokázali nepoužití cyklostezky.

Mnoho spoluobčanů jezdí na kolech po celý rok, kdy by si však měli uvědomit, že s přicházejícím podzimem se sníží jejich viditelnost a proto by neměli podcenit řádně osvětlení a reflexní prvky. Pochopitelně doporučujeme užívání cyklistických přileb i pro dospělé osoby!

por. Bc. Milan Bajcura, krpc.pio@pcr.cz

6. září 2021

Odkazy do noveho okna

Desatero pro cyklisty

Desatero pro cyklisty 

Detailní náhled

Bezpečně na kole v ČB 1.

Bezpečně na kole v ČB 1. 

Detailní náhled

Bezpečně na kole v ČB 2.

Bezpečně na kole v ČB 2. 

Detailní náhled

Bezpečně na kole v ČB 3.

Bezpečně na kole v ČB 3. 

Detailní náhled

Bezpečně na kole v ČB 4.

Bezpečně na kole v ČB 4. 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem