Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Bezpečně i v kamionu

„Den pro kamiony“ – pod tímto názvem se dnes uskutečnila první ze série podzimních dopravně-preventivních akcí zaměřených především na profesionální řidiče a na problematiku používání bezpečnostních pásů. Organizuje je policie s podporou BESIP, samostatného oddělení Ministerstva dopravy.  

Policisté se při akci na dálnici D5 u Plzně zaměřili zejmna na nákladní vozidla jejichž posádka nebyla připoutána. Za protiprávní jednání řidičů a spolujezdců, kteří se v souvislosti nepoužitím zádržného systému dopustili přestupku, lze uložit pokutu až do dvou tisíc korun. V některých případech policisté s přihlédnutím k okolnostem protiprávního jednání a charakteru akce přistoupili k uložení nižší sankce. Důvod, proč je nepoužití zádržného systému nebezpečné a hodnoceno jako protiprávní jednání, mohli řidiči i jejich spolujezdci otestovat na zařízení, které simuluje náraz v rychlosti 30 km/hod. do pevné překážky.
 
„Bezpečné a správné používání zádržných systémů je jednou z hlavních priorit ředitelství služby dopravní policie pro tento rok. První akce tohoto charakteru se uskutečnila již koncem září na dálnici D8. Na základě pozitivních zkušeností jsme se s oddělením BESIP dohodli na další spolupráci. V průběhu dnešního dne zjistili policisté na dálnici D5 během několika hodin 19 přestupků. Ve třech případech nebyl řidič připoután. Ti, kteří si vyzkoušeli simulátor nárazu byli překvapení, jak silná je setrvačnost i v tak nízké rychlosti,“ sdělil ředitel služby dopravní policie Policejního prezidia ČR plk. Leoš Tržil.
 
Na závěr hříšníky čekalo ještě převzetí informačních materiálů a krátký rozhovor se zástupci BESIPu, mezi nimiž bude na většině dalších připravovaných podzimních akcí i zmocněnec ministra dopravy pro bezpečnost silničního provozu Karel Loprais. Ten ke smyslu „Dnů s kamiony“ říká: „Spousta řidičů kamionů je přesvědčena, že nemusí používat pásy, protože jejich stroj jen tak něco nezastaví. Na silnici se ale může stát cokoli, o čemž nás ostatně den co den přesvědčují zprávy o nehodách. Chci věřit, že každého, kdo zkoušku nárazu při třicítce podstoupí, alespoň na chvíli napadne, jako to asi musí vypadat třeba při osmdesátce.“
 
V dopravně – preventivní akci budou policisté ve spolupráci s oddělením BESIP pokračovat ještě v následujících týdnech. Se stanovišti se "simulátorem nárazu" se budou řidiči moci setkat na dalších vytipovaných místech republiky.
 
Policejní prezidum ČR                        
preventivně informační odbor
&
Ministerstvo dopravy
oddělení BESIP
 
Praha 10. října 2011

vytisknout  e-mailem