Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Bezpečí seniorů ve městě

HRADECKO – Start preventivního projektu  

Dne 12. července 2012  v dopoledních hodinách v budově Harmonie I v Hradci Králové započala praktická část preventivní projektu s názvem „Bezpečí seniorů ve městě“. Zde se policisté z Preventivně informačního oddělení Krajského ředitelství policie Královéhradeckého kraje setkali s více nežli 70 klienty sdružení ŽIVOT 90 zaměřující se na sociální služby pro seniory a osoby se zdravotním postižením.
V průběhu setkání přítomní nejdříve vyslechli preventivní přednášku na téma trestné činnosti ohrožujících seniory. Policisté hovořili o nebezpečí okradení, přepadení a o podvodnících, kteří se buď pod záminkou chtějí ke své oběti vetřít a pak ji okrást, nebo se snaží o uzavření pro seniory velmi nevýhodné koupě, či služby. Senioři vyslechli rady jak se těmto situacím vyhnout, jak jim předejít, minimalizovat škody, nebo jak se zachovat, když je například někdo okrade, nebo se domáhá vstupu do jejich obydlí.
Na závěr přednášky policisté všem přítomným předali osobní alarm, který po aktivaci rozezní pronikající tón, který okolí upozorní na případnou nouzi seniora. Alarmy jsou distribuovány v rámci projektu královéhradecké policie„Bezpečí seniorů ve městě“. Projekt, zejména pak zakoupení osobních alarmů se uskutečnil za finanční podpory Magistrátu města Hradec Králové, který poskytl na tuto aktivitu částku ve výši 30.000 korun. Přítomným bylo vysvětleno jak pomůcku používat, i s názornou ukázkou, s tím, že jim pomůže blízké okolí informovat o možné nouzi.
Přítomným byly dále předány preventivní materiály obsahující důležité rady, informační letáky projektu „nepouštějte vlka dovnitř“ a ti, kteří se aktivně účastní silničního provozu, dostali publikaci oddělení BESIP „senioři v silniční dopravě“.
Brašnu s informačními letáky, varujícími samolepkami a DVD s preventivním cyklem v závěru obdržela i ředitelka sdružení, k tomu, aby informační materiály předala těm, kteří se dnešní přenášky nezúčastnili a využívají služeb ŽIVOTA 90.

fotogalerie ke zhlédnutí zde...

více o projektu zde...

čtěte také:

nprap. Jan Čížkovský
zveřejněno: 13. července 2012/aktualizováno: 16. července 2012
foto PČR
 

vytisknout  e-mailem