Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Bezpečí pro seniory i v kyberprostoru

PRAHA VENKOV-JIH – Ve spolupráci s Městským úřadem v Mnichovicích se ve čtvrtek letošního 24. února podařilo zrealizovat preventivní besedu pro mnichovické seniory. 

V rámci preventivní informační kampaně „Obezřetný senior“ a „Senioři v síti“ se hodinu po poledni setkali s místními seniory policisté z územního odboru Praha venkov-JIH.
Policejní preventista z oddělení tisku a prevence společně s policistou ze služby kriminální policie a vyšetřování v úvodní části preventivní besedy přítomné seniory upozornili na výskyt možných rizik a trestné činnosti, při kterých si pachatelé vybírají za cíl svého útoku osoby z řad seniorů. Zároveň jim bylo poskytnuto několik zásadních preventivních rad a doporučení, jak se dá předcházet vzniku nebezpečných situací, a jak se těmto negativním jevům účinně bránit. Velmi pozitivně vnímali informace o preventivním programu „Obezřetný senior“ a „Kraje pro bezpečný internet“, či „Senioři v síti“. Obezřetný senior
V další části se pak senioři seznámili se zásadními pravidly bezpečného chování na internetu, neboť se i v tomto virtuálním prostředí mohou rovněž setkat s riziky, která je mohou přivézt do nepříznivých situací a nemalých problémů. Osoby seniorského věku jsou v současné době velmi aktivní na internetu, aktivně pracují s e-mailovými službami, vyhledávají informace pomocí internetových vyhledávačů, diskutují na sociálních sítích, a také využívají možnosti nákupů prostřednictvím e-shopů.
Během besedy měli senioři možnost zhlédnout videoklipy a poslechnout audiospoty z preventivním obsahem, zaměřených na tuto problematiku z preventivního projektu „Senioři v síti“. Po jejich zhlédnutí a během besedy bylo možné policistům pokládat případné dotazy, kdy přítomní senioři tak měli možnost a prostor s nimi k danému tématu policisty besedovat. Všechny jejich otázky se podařilo zodpovědět. Každý ze zúčastněných měl i možnost si ústně předané informace doplnit pomocí letáčků s preventivními radami, které byly volně k dispozici a senioři si je mohou pak v klidu a teple svého domova pročíst, nebo je případně předat těm, kteří se nemohli tohoto setkání zúčastnit.
Setkání proběhlo v poklidné atmosféře a bylo oboustranně velmi příjemné. Již teď plánujeme další setkání, hledáme společně „zajímavé téma“ a těšíme se na další spolupráci.

por. Bc. Zdeněk Chalupa
komisař oddělení tisku a prevence
PČR Praha venkov-JIH
25. února 2022

Odkazy do noveho okna

Setkání se seniory Mnichovice

Setkání se seniory Mnichovice 

Detailní náhled

Sezkání se seniory Mnichovice 2.

Sezkání se seniory Mnichovice 2. 

Detailní náhled

Setkání se seniory Mnichovice 3.

Setkání se seniory Mnichovice 3. 

Detailní náhled

Preventivní materiály - senioři

Preventivní materiály - senioři 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem