Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Bezpečí dětí

Jak se chovat při setkání s cizími lidmi  

Pracovníci Preventivně informační skupiny Rychnov nad Kněžnou a zástupci Obvodního oddělení Policie ČR Rychnov nad Kněžnou v pondělí navštívili žáky 1. a 2. tříd Základní školy Javornická Rychnov nad Kněžnou.
Policisté s dětmi hovořili na aktuální téma – bezpečí dětí. Školáčci jsou vystaveni nebezpečí například v dopravě. Policisté s nimi tedy znovu zopakovali, jak se chovat na silnicích, především, jak bezpečně přecházet komunikace.
V poslední době se v médiích objevují stále častěji případy pedofilů. Policisté tedy dětem znovu zopakovali zásady, jak se chovat při setkání s cizími lidmi. Zdůraznili, že si od nich nemají nic brát, nemají se nechávat lákat do aut a ani na odlehlá místa. Děti jsou o této problematice dobře informované jak od pedagogů, tak z domu od rodičů.
Dalším nebezpečím, které na děti číhá, a často bývá i podceňované, je riziko virtuální komunikace.  Děti se s internetem a v návaznosti i se sociálními sítěmi seznamují až příliš brzy. Do svých profilů z dětské naivity sdělují osobní data, jako jsou jména, adresy, telefonní čísla a podobně. Na toto téma jim policisté právě vysvětlili, že je lépe vystupovat pod přezdívkami a na sebe prozradit co možná nejméně.
Důraz jsme  kladli hlavně na to, aby se děti nenechaly pod jakoukoli záminkou přesvědčit k osobní schůzce s kamarádem, jehož znají jen ve virtuálním světě. 
Okrajově zástupci policie školákům přiblížili i další problém dnešní doby, a tím je kyberšikana.

pprap. Šárka Ehlová
7. února 2011

vytisknout  e-mailem