Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Bezohlednost není ctnost

JIHLAVSKO: V silničním provozu musíte být vidět 

Snížená viditelnost je definována jako situace, kdy účastníci provozu na pozemních komunikacích dostatečně zřetelně nerozeznají jiná vozidla, osoby, zvířata nebo předměty na pozemní komunikaci, například od soumraku do svítání, za mlhy, sněžení nebo hustého deště.

Z tohoto důvodu policisté Krajského ředitelství policie kraje Vysočina připravili dnešního dne preventivní akci, která byla zaměřena na viditelnost chodců v silničním provozu. V rámci projektu Krajského ředitelství policie kraje Vysočina „Bezohlednost není ctnost“ se policisté tentokrát zaměřili na chodce, kteří za snížené viditelnosti chodí tmavě oblečeni. V ranních hodinách oslovovali policisté chodce na ulici Brněnská v Jihlavě a upozorňovali je na skutečnost, že pokud na sobě mají tmavé oblečení, jsou pro řidiče motorových vozidel špatně viditelní. Chodce policisté informovali o možnostech svého zviditelnění v silničním provozu pomocí reflexních prvků, které mohou na svoje oblečení umístit. Při této příležitosti předali několika desítkám oslovených chodců reflexní batohy, reflexní pásky a další reflexní materiály. Několika projíždějícím cyklistům předali také reflexní vesty.

Je důležité, aby se chodci a cyklisté snažili při pohybu po komunikacích svoji viditelnost zvýšit. Při snížené viditelnosti by měli nosit oblečení jasných barev, aby byli lépe vidět v šeru, ve tmě nebo v mlze. Oblečení je vhodné opatřit reflexními prvky a doplňky, které ve světlech projíždějících vozidel výrazně září. Chodec může také nosit za snížené viditelnosti světlo, kterým na sebe upozorní. Vhodná je zejména blikající červená svítilna, kterou na sebe chodec může upozornit ostatní účastníky silničního provozu.
 
Zejména cyklisté si neuvědomují, že za snížené viditelnosti musí mít jízdní kolo vybavené stanoveným osvětlením. Vpředu musí mít bicykl osvětlení bílé barvy. Pokud je komunikace dostatečně osvětlena pouličním osvětlením, pak může tato svítilna svítit přerušovaně. Vzadu musí být jízdní kolo vybaveno světlem červené barvy, které může svítit i přerušovaně. Při svých cestách na osvětlení jízdního kola cyklisté rádi zapomínají. Neuvědomují si, že se v podzimních dnech brzy stmívá a ze svých výletů na kole se již vrací za tmy. Bohužel je není na komunikacích vidět. Výborným doplňkem pro jízdu na kole je reflexní vesta. Pokud si ji cyklista obleče, je pro řidiče motorových vozidel velmi dobře viditelný a přispěje tím ke své vlastní bezpečnosti v silničním provozu. Být vidět je jedním ze základních předpokladů pro zvýšení bezpečnosti chodců a cyklistů na komunikacích.
 
 
nprap. Martin Dušek, vrchní inspektor
27. listopad 2014

Odkazy do noveho okna

Bezohlednost není ctnost 1

Bezohlednost není ctnost 1 

Detailní náhled

Bezohlednost není ctnost 2

Bezohlednost není ctnost 2 

Detailní náhled

Bezohlednost není ctnost 3

Bezohlednost není ctnost 3 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem