Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Bezohlednost není ctnost

JIHLAVSKO: Policisté rozdávali reflexní doplňky 

     V rámci preventivního projektu "Bezohlednost není ctnost" se policisté z Preventivně informační skupiny Jihlava zaměřili dnešního rána na chodce a cyklisty. Společně s krajskou koordinátorkou organizace BESIP Miloslavou Vojtovou předávali chodcům a cyklistům na ulici Vrchlického v Jihlavě reflexní oděvní doplňky. Chodci a cyklisté, kteří byli oblečeni do tmavého oblečení, dostali reflexní pásku na oděv, reflexní vestu nebo čepici.
     Lokalitu nezvolili policisté náhodně. Právě zde došlo v pátek 21. října v blízkosti nemocnice ke střetu vozidla s chodkyní. Před sedmou hodinou ráno jel řidič vozidla Opel Astra ve směru od centra. V té době přecházela vozovku po vyznačeném přechodu pro chodce osmnáctiletá chodkyně, do které řidič automobilem narazil. Při střetu utrpěla mladá žena lehké zranění, které si vyžádalo lékařské ošetření v nemocnici. Provedenou dechovou zkouškou policisté u řidiče i chodkyně požití alkoholu vyloučili. K další dopravní nehodě zde došlo v úterý 25. října opět v ranních hodinách. Po sedmé hodině ráno vyjížděl devatenáctiletý řidič vozidla Škoda Felicia z parkoviště před nemocnicí v Jihlavě na ulici Vrchlického. V té době jel po komunikaci ve směru od ulice S. K. Neumanna k centru na jízdním kole cyklista a došlo ke střetu. Při dopravní nehodě se zranil devětadvacetiletý cyklista, který byl převezen do nemocnice. Provedenou dechovou zkouškou policisté u řidiče i cyklisty požití alkoholu vyloučili. Škodu na poškozeném jízdním kole a ochranné přilbě vyčíslili na dva tisíce korun.
     Cílem preventivní akce bylo připomenout veřejnosti, že chodec nebo cyklista oblečený v tmavém oděvu, není za ranního šera před nadcházející zimou v silničním provozu vidět. Pokud je člověk oblečen do tmavého oblečení, pak ho řidič přijíždějícího vozidla uvidí na vzdálenost 18 metrů. V bílém oblečení je viditelný na vzdálenost 55 metrů. Pokud si chodec nebo cyklista na sebe obleče oděv s reflexními prvky, pak ho řidič uvidí před svým vozidlem již na vzdálenost 200 metrů. Řidič pak má dostatek času na chodce reagovat.
 
nprap. Martin Dušek, vrchní inspektor
26. října 2011
 
 
Odkazy do noveho okna

Bezohlednost není ctnost1

Bezohlednost není ctnost1 

Detailní náhled

Bezohlednost není ctnost2

Bezohlednost není ctnost2 

Detailní náhled

Bezohlednost není ctnost3

Bezohlednost není ctnost3 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem