Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Bez práce chtěli koláče

Podvodem se snažili získat stamilióny. Díky obezřetnosti úředníků je škoda o poznání nižší. 

Velice spletitý a komplikovaný případ řeší již několik měsíců kriminalisté odboru hospodářské kriminality pražské policie. Ti teď prosí o pomoc vás, spoluobčany.

V kauze jde o peníze z daňových úlev určených pro podnikatele. Ty si chtěl neoprávněně přisvojit, s největší pravděpodobností mezinárodní organizovaný gang. Alespoň tomu nasvědčují veškeré doposud získané poznatky. Zatím neznámí pachatelé v rámci svého protiprávního jednání padělali úřední dokumenty, pomocí kterých vystupovali jménem celé řady firem a společností.

Zmiňovanými padělky státním institucím oznamovali změny v elektronickém bankovnictví, na základě kterých pak chtěli inkasovat stamilióny. Konkrétně se takto podvodníci snažili získat částku téměř dvě stě miliónů korun.

Byť se v rámci podvodu snažili pachatelé zneužít jména nemalého množství společností, podařilo se úředníkům i tak valnou většinu podvodů včas odhalit a zabránit jim. Nicméně na účtech podvodníků  i tak skončilo několik desítek miliónů.

K hotovým penězům se pak hledaní dostávali tak, že je po desetitisícových až statisícových částkách vybírali z bankomatů, což bylo jedním z úskalí celého případu. Dohledat podvodné bankovní účty a alespoň část těchto výdejních automatů totiž nebylo vůbec nic jednoduchého. Avšak podařilo se a díky tomu kriminalisté disponují záběry bezpečnostních kamer, na kterých je alespoň jeden z hledaných zachycen.

Z tohoto místa se kriminalisté obrací s prosbou o pomoc na širokou veřejnost. Pokud byste kdokoliv muže na záběrech bezpečnostních kamer poznal, znal jste jeho totožnost, případně místo jeho pobytu a pohybu, a to nejen na území ČR, předejte nám prosím tyto informace prostřednictvím linky tísňového volání 158.

por. Mgr. Tomáš Hulan 25. 10. 2016

vytisknout  e-mailem