Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Besedy se žáky a se seniory

Tábor – V měsíci březnu uskutečnili táborští policisté 24 přednášek. 

 
 
V průběhu měsíce března 2011 navštívili policisté z Preventivně informační skupiny Policie ČR Tábor prap. Bc. Lenka Kozoňová a por. Mgr. Miroslav Doubek základní školy v Chýnově, Choustníku, Mladé Vožici a v Husově ulici v Táboře, kde uskutečnili celkem 22 přednášek. Na prvních stupních základních škol hovořila policistka o vlastním bezpečí a o prevenci běžných rizik, s kterými se mohou děti setkat doma, při cestě do školy i ze školy, ve škole a také při hře venku. Policistka si s dětmi povídala o tom, jak se zachovat, když je na ulici osloví cizí člověk a nabízí jim odvoz domů nebo nějaké dárky, dále pak jak mají reagovat při setkání s cizím psem, co mají dělat, když někde naleznou injekční stříkačku nebo nějaký podezřelý předmět a podobně. Žáci si procvičili čísla tísňového volání a zásady používání těchto telefonních linek.  
 
Pro druhý stupeň si oba policisté přichystali přednášky zaměřené na drogovou problematiku a trestněprávní odpovědnost mládeže, dále pak na nebezpečí, které dětem hrozí, jestliže nebudou dostatečně opatrní a odhalí své soukromí, identitu a osobní údaje před lidmi, které znají jen prostřednictvím internetu. Problematika kyberšikany je fenoménem dnešní doby a pro náctileté rozhodně není neznámým pojmem. V současnosti bychom se setkali jen výjimečně s mladým člověkem, které by denně nepoužíval počítač, internet nebo mobilní telefon. Tyto nástroje moderní komunikace v sobě mohou skrývat nebezpečí, o kterém by děti měly být informovány, aby se mu mohly vyhnout nebo účinně bránit. Policisté nejezdili do škol s cílem dětem něco zakazovat, zastrašovat je a vychovávat, tuto činnost ponechávají na rodinách a škole, ale chtěli jim poradit, aby si své počínání vždy řádně rozmyslely a pamatovaly  na svoji budoucnost. Žáci by si po vyslechnutí přednášek měli uvědomit, že všechno, co na internet napíší, vloží či pověsí, si může v krátké době stáhnout a rozeslat velké množství lidí a třeba i za několik lets tím vyrukovat a zneužít například k vydírání.
V rámci besed se děti seznamují s pojmy kyberšikana, kybergrooming, sexting a kyberstalking, dále pak se základními pravidly používání internetu, kterými jsou:
 
  • nikomu nesdělujte svou skutečnou identitu, bydliště telefon, školu ani žádné jiné důvěrné informace
  • ne všechny informace na internetu jsou pravdivé
  • nenechte se oklamat sliby virtuálních útočníků.
  • uvědomte si, že lidé na internetu mohou lhát, a proto si všímejte nesrovnalostí v komunikaci
  • vždy se seznamte s pravidly chatu nebo sociální sítě
  • nikdy neodpovídejte na maily a vzkazy s vulgárním nebo hrubým obsahem
  • svěřte se dospělému, pokud vás stránky nebo něčí vzkazy uvedou do rozpaků, nebo vás dokonce vyděsí
  • jestli vám někdo přes internet nebo přes mobilní telefon vyhrožuje, nebo vás k něčemu nutí, neodpovídejte mu a určitě o tom řekněte mamce, taťkovi nebo dospělému, kterému důvěřujete a věříte, že vám může pomoci
  • uschovejte si výhružné SMS a e-maily a kontaktujte policii
  • nikdy si nedomlouvejte schůzku s neznámým člověkem po internetu, pokud vás na schůzku někdo láká, svěřte se dospělému, kterému důvěřujete
  • nevěřte nikomu, kdo bude chtít, abyste o vašem kamarádství nikomu neříkali
  • udržujte hesla v tajnosti, nesdělujte je ani blízkému kamarádovi
  • důkladně si zabezpečte počítač proti virům
 
Por. Mgr. Doubek navštívil seniory v Mladé Vožici a v Bechyni, kde s nimi v rámci dvou přednášek hovořil o nebezpečí, které je může potkat v běžném životě. Upozornil na to, že mezi námi žijí i lidé, kteří nejsou čestní a nemají čisté úmysly. Seniorům je ze strany policie věnována zvýšená pozornost, neboť jsou to právě oni, koho si většinou vybírají různí nepoctivci ke svému podvodnému jednání. V poslední době se množí případy, kdy se příliš důvěřiví lidé stávají oběťmi podvodníků, kteří umějí dokonale využít toho, že bravurně zvládají umění krásně a poutavě hovořit, že se umí vžít do tíživé situace dotyčné osoby a dát patřičně najevo svoji účast. Nebo naopak umí vzbudit soucit, kterému se jen těžko odolává a historce, kterou si vymyslí, nelze nevěřit. Policista varoval, že se téměř vždy tito lidé snaží o získání důvěry, aby následně mohli svoji oběť snadno připravit o cennosti či o životní úspory. Podané informace policista podpořil i příběhy z policejní praxe a připomněl několik nejdůležitějších zásad bezpečného chování „Jak se bránit podvodníkům“.
 
  • Nikdy neotevírejte automaticky dveře - pořiďte si panoramatické kukátko a bezpečnostní řetízek na dveře!
  • Pokud to není nezbytně nutné, nepouštějte do bytu osobu, kterou neznáte! Celá řada věcí se dá vyřídit přes dveře zabezpečené řetízkem.
  • Přesvědčte se, zda příchozí je skutečně osobou, za kterou se vydává! Požadujte předložení dokladů, kterými je zplnomocněn provádět úkon, pro který vyžaduje vpuštění do bytu (kontrola elektroměru…), zavolejte jeho nadřízenému na firmu.
  • Osobu, s kterou se seznámíte třeba po internetu, nezvěte hned k sobě na návštěvu! I když vám píše krásné věci, je podle obrázku sympatická a slibuje vám možné i nemožné. Je to stále neznámá osoba. Neznáte její pravé úmysly, které nemusí být vždy čisté. Nastěhovat si takovou osobu do bytu a svěřit jí své osobní věci k užívání, se může krutě vymstít. Nehazardujte a buďte ostražití!
  • Nenechávejte cizí osoby v bytě o samotě! Pokud není vyhnutí, povolte neznámé osobě pohyb po prostoru, který potřebuje pro výkon svého úkolu, a buďte stále s ní.
  • Nepouštějte do bytu více cizích lidí najednou!
  • Nesnažte se být za každou cenu dobrými hostiteli! Pokud po vás někdo požaduje občerstvení z důvodu nevolnosti, nabídněte této osobě židli na chodbu a sklenici vody s tím, že jí zavoláte sanitku.
  • Neprozraďte své domácí skrýše! Nikdy před cizí osobou nehledejte ve svých skrýších doklady či peníze.
  • Udržujte dobré vztahy se sousedy! Jejich pomoc je většinou nejrychlejší. Je dobré mít telefonní číslo na některého ze sousedů.
  • Nebuďte příliš důvěřiví k různým podomním prodejcům!
  • Nepůjčujte lehkovážně peníze, ne nadarmo se říká „co nechcete mít, to půjčte“.
  • Pokud víte, že budete muset jednat s někým cizím u vás v bytě, pozvěte si na tuto dobu někoho blízkého, kdo vám případně pomůže.
  • Pokud budete mít jakékoliv pochyby o serióznosti člověka, který vás navštívil, zapište si datum a čas návštěvy, dále základní údaje k popisu osoby - pohlaví, věk, výška, barva vlasů, očí, co měl na sobě, zvláštní znamení apod.
  • Důležitá telefonní čísla mějte vždy v blízkosti telefonu!
  • Nezapomeňte, že vždy můžete kontaktovat Policii ČR na bezplatné lince 158! 
Nedůvěra a ostražitost není projevem nevychovanosti a neslušnosti. Slušný člověk toto jednání pochopí, protože ví, že jde především o osobní bezpečnost.  
 
Odkaz na stránky ZŠ Chýnov:
 
 
Odkaz na stránky ZŠ Mladá Vožice:
 
 
prap. Bc. Lenka Kozoňová    taorpcr@mvcr.cz
29. března 2011

 

Odkazy do noveho okna

Beseda se seniory 01

Beseda se seniory 01 

Detailní náhled

ZŠ Choustník

ZŠ Choustník 

Detailní náhled

ZŠ Mladá Vožice 01

ZŠ Mladá Vožice 01 

Detailní náhled

ZŠ Mladá Vožice 02

ZŠ Mladá Vožice 02 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem