Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Besedy se studenty

JIČÍNSKO - Základní rozdíly mezi přestupkem a trestným činem 

Ilustrační foto PČRIlustrační foto PČR
Jednou ze škol, která pro své posluchače pravidelně využívá možnost prohlídky policejní budovy v Jičíně, je i Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola Hořice.

Pro posluchače třetích ročníků připravil pracovník Preventivně informační skupiny Jičín přednášku o trestní odpovědnosti mládeže, která je tradičně spojena s exkurzí. První skupina studentů přijela v úterý 13. března odpoledne. Další jejich spolužáci si budovu prohlédli ve čtvrtek 15. března. Obdobný program bude připraven i pro třídu, která přijede na začátku příštího týdne.

V úvodní části návštěvy preventista mladým lidem například vysvětlil základní rozdíly mezi trestným činem a přestupkem. Věnoval se také problematice výchovných a ochranných opatření. Samostatně podrobně rozebral trestní opatření a důvody vazby, které studenti slyšeli přímo v policejních celách. Otázkám zneužívání alkoholu a dalších návykových látek se věnovali v místnosti zaměřené na drogovou závislost, kde se přítomní dozvěděli mnoho zajímavých informací k této problematice.

Během návštěvy preventista průběžně odpovídal na dotazy studentů, které se vztahovaly k probíraným otázkám trestní odpovědnosti mládeže.

por. Bc. Petr Janda
15. 03. 2012

vytisknout  e-mailem