Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Besedy pro žáky v Miletíně

JIČÍNSKO - Preventivní přednášky pro všechny třídy 

Ilustrační foto PČRIlustrační foto PČR
Na základě dlouhodobé spolupráce se vedení Základní školy v Miletíně domluvilo s pracovníkem Preventivně informační skupiny Jičín na několika besedách pro své žáky.
V pondělí 2. dubna si preventista od první vyučovací hodiny povídal s těmi nejmenšími. V prostorné učebně se sešly děti z první, druhé a třetí třídy. Společně probírali základní pravidla bezpečného chování doma i při cestě do školy. Nezapomnělo se ani na vybavení jízdního kola a samotného cyklisty. Pozorní posluchači se aktivně hlásili a hlavně správně odpovídali na pokládané otázky související s pravidly silničního provozu.
Ještě během dopoledne se policista sešel se žáky čtvrté a páté třídy. Tentokrát se probíraly otázky spojené s problematikou šikany a kyberšikany. Policista se zaměřil na vysvětlení základních rozdílů mezi uvedenými způsoby nejrůznějšího obtěžování a ubližování, které v obou případech působí velmi negativně na vyhlédnuté oběti.
S posluchači vyšších ročníků se preventista sešel ve středu 4. dubna, kdy žáci šesté třídy viděli natočené příběhy z projektu „Seznam se bezpečně“. Shlédnuté reportáže přednášející ještě doplnil podrobnějším výkladem. Přítomné hlavně upozornil na nezbytnou míru opatrnosti při navazování kontaktu s neznámou osobou ve virtuálním světě. Zejména neuvážené zveřejňování osobních údajů může být velmi rizikové. Zaznělo i varování před osobní schůzkou s „virtuálním přítelem“, o které nikdo jiný neví. Děti také seznámil s několika odkazy, kde se mohou dozvědět podrobnější informace.
Následovala přednáška pro žáky sedmé až deváté třídy. V první části přítomní shlédli preventivní film „Já chci domů“, který přednášející využil jako úvod pro vysvětlení zákonných podmínek trestní odpovědnosti mládeže. V závěru na zobecnělých příkladech posluchačům ještě přiblížil ty nejčastěji prošetřované skutkové podstaty trestných činů.
 
Více informací na: www.seznamsebezpecne.cz
                                 www.e-bezpeci.cz
Partneři: http://www.kr-kralovehradecky.cz/
por. Bc. Petr Janda
06. 04. 2012

vytisknout  e-mailem