Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Beseda se studenty v Hořicích

JIČÍNSKO - Posluchače zaujal výklad o krajní nouzi a nutné obraně 

V pondělí 20. února dopoledne se pracovník Preventivně informační skupiny Jičín sešel se studenty třetích ročníků Gymnázia, střední odborné školy, středního odborného učiliště a vyšší odborné školy Hořice. Konkrétně šlo o studenty dřívější Vyšší odborné školy rozvoje venkova a Střední zemědělské školy v Hořicích.

Pro posluchače připravil přednášku o trestní odpovědnosti mládeže. První část se věnovala stručnému vysvětlení vybraných pojmů z trestního práva. Policista jim například vysvětlil základní dělení trestných činů, čím se hlavně liší od přestupků a definoval trestně odpovědného pachatele. Pokračoval výkladem nejdůležitějších ustanovení zákona o odpovědnosti mládeže za protiprávní činy a o soudnictví ve věcech mládeže. Společně si rozebrali některé skutkové podstaty nejčastěji se vyskytujících trestných činů. Přednášející se zaměřil zejména na majetkovou kriminalitu.

Následně se věnovali problematice zneužívání návykových látek. Nezapomnělo se ani na základní povinnosti řidiče, protože mnozí přítomní v nedávné době absolvovali autoškolu.

Posluchače v závěru zaujal výklad o krajní nouzi a nutné obraně, kdy na toto téma zaznělo i několik dotazů.

por. Bc. Petr Janda
23. 02. 2012

vytisknout  e-mailem