Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Beseda se seniory v Kulturním centru Rakovník

Na 140 seniorů se zůčastnilo besedy 

Beseda se seniory v Kulturním centru Rakovník
 
    Dne  5. března 2013, se od 14:00 hodin uskutečnila beseda se seniory, která byla součástí akce, kterou v Kulturním centru v Rakovníku pořádal Svaz zdravotně postižených.
    Nprap. Jana Žáčková, tisková mluvčí PČR ÚO Rakovník a p. Polách, koordinátor BESIP pro Středočeský kraj, zde seniorům, kterých sčítalo téměř 140, objasnili situace, do kterých se mohou dostat a jak jim předejít.
     Nprap. Jana Žáčková přehledně shrnula všechny základní specifika kriminality páchané na seniorech a poté se jednotlivě vracela k případům, které se dějí v rámci celé ČR. Zaměřila na informace přímo z regionu Rakovnicka, kde v posledních dnech bylo několik situací, před kterými je dobré varovat a informovat o nich. Praktické příklady ze života policejní praxe a jak se snažit předejít určitým situacím, doprovázely povídání. Na závěr pak policistka zabrousila ještě na prevenci při nakupování. Nechávání osamocených košíků s taškami a pobíhání po krámu, nošení většího obnosu peněz, rozdělení si dokladů od peněz a jak se chovat při krádeži. Témata, o kterých by se také dalo povídat hodiny. Ale alespoň ve zkrácené formě se snažila zopakovat základní pravidla a fakta. Důležitá je i všímavost okolí, neboť jejich životní styl již není tak uspěchaný jako nás mladých, a proto mají větší šanci vidět víc než ostatní.
     Pan Polách se snažil seniorům osvětlit, proč je důležité, aby v silničním provozu a ne jen tam, byli „vidět“. Jak je důležité nosit jakékoliv reflexní doplňky a to včetně svým čtyřnohých miláčků. Jak se správně chovat při cestě přes silnici, kde se zastavovat a jak moc věnovat pozornost přecházení a ostatním automobilům. Na závěr se zopakovalo, jak by mělo být vozidlo připraveno na cestu, jak mají být umístěna zavazadla a hlavně být vždy připoután. I jízda na kole vyžaduje opatrnost a jistá pravidla. Svou diskusi doprovodil videonahrávkami s praktickými ukázkami.
      Věříme, že se beseda seniorům líbila, dala jim mnoho užitečných a praktických informací. Některé se jen oprášili. Věříme, že se na podobné akci určitě setkáme i příště.
 
nprap. Jana Žáčková
11. března 2013
 
 
    
 
 

 
 

 

vytisknout  e-mailem