Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Beseda s Policií ČR a Probační a mediační službou

Žáci v 8. třídách se dozvěděli zajímavé informace  

Žáci osmých tříd získali větší zkušenosti
 
     Včerejšího dne, tj. 17. dubna 2012, se v dopoledních hodinách uskutečnila na 2. ZŠ v Rakovníku, beseda s žáky osmých tříd. Na školáky se přišla podívat policistka z preventivně informační skupiny PČR Rakovník, nprap. Jana Žáčková a paní JUDr. Navarčíková Jana, z Probační a mediační služby České republiky, pobočka Rakovník.
    Tři třídy školáků si vyslechlo mnoho důležitých a užitečných rad do života. Dozvěděli se, co vůbec Probační a mediační služba (PMS) ČR vůbec má za úkol. Že jejich hlavní prací je řešení konfliktů spojených s trestnou činností. Zajišťují efektivní a důstojný výkon alternativních trestů a klade důraz na zájmy poškozených a dále propagaci prevence kriminality.  Pokud tedy spáchají trestný čin, je dosti pravděpodobné, že s paní Navarčíkovou se ještě setkají.
      Ze strany PČR se v první řadě probral rozdíl mezi přestupkem a trestných činem. Žáci sami poté vyjmenovali trestné činy, které se páchají nejčastěji. Ke každému byl uveden praktický příklad ze života mládeže, za kterým si představí daný problém. Na řeč samozřejmě přišly například krádeže ve všech možných podobách, vloupání – co vše trestní řád považuje za způsoby vloupání, dále sprejerství – oblíbené malby na všem a všude, loupeže atd. Neopomíjel se ani velký „trend“ a to v podobě šikany a kyberšikany. I toto je velký problém společnosti a žáci si toho byli velmi vědomi a věděli, co tyto pojmy znamenají, rozdíl mezi nimi a rizika. V neposlední řadě se povídalo i o předčasném usednutí za volant, ponechání si nalezených cenných věcí a (ne)poskytnutí první moci, coby trestný čin. Školáci s přednášejícími živě diskutovali na daná témata, ptali se na věci, které je zajímali a se kterými již přišli do styku a očividně si nevěděli rady, zda se zachovali správně. 
      Policie ČR i PMS vítají tyto diskuse a besedy, neboť je to forma prevence, ještě než se něco stane…. Pak se ptát: Co kdyby…. Je již téměř pozdě.
   Věříme, že se toto sekání uskuteční i příští rok a bude stejně užitečné pro školáky jako nyní.

25. dubna 2012

nprap. Jana Žáčková

vytisknout  e-mailem