Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Během víkendu policisté odhalili třicet řidičů pod vlivem alkoholu

ZLÍNSKÝ KRAJ: Další dva řidiči byli pod vlivem drog.  

Policisté ve Zlínském kraji v průběhu uplynulého víkendu během silničních kontrol odhalili tři desítky řidičů pod vlivem alkoholu a dva řidiče pod vlivem drog.
V pátek večer kontrolovala v obci Strání hlídka obvodního oddělení z Bojkovic devětatřicetiletého řidiče mopedu. O tom, že to muž před jízdou přehnal s alkoholem, jej usvědčil výsledek dechové zkoušky – 3,38 promile alkoholu.
V sobotu po čtvrté hodině ranní zastavili ve Starém Městě policisté z uherskohradišťského obvodního oddělení devětadvacetiletého muže ze Vsetínska. Ten se jako řidič odmítal podrobit dechové zkoušce na alkohol, a to i přesto, že byl zjevně pod jeho vlivem. Jelikož muž kladl odpor a chtěl za každou cenu pokračovat v jízdě, museli policisté přikročit k použití donucovacích prostředků. Výsledek dechové zkoušky – 2,06 promile alkoholu.
V neděli dopoledne ve zlínské městské části Kudlov zastavila hlídka zlínského pohotovostního a eskortního oddělení vozidlo tovární značky Mercedes, které řídil devětapadesátiletý muž z Uherskobrodska. I tento řidič byl pod vlivem alkoholu. A dle výsledku dechové zkoušky ho nevypil zrovna málo – 3,21 promile.
Pod vlivem alkoholu neřídili řidiči pouze motorových vozidel, ale také těch nemotorových.
V neděli večer havaroval v obci Zdounky na Kroměřížsku jednadvacetiletý cyklista. Poté, co se občerstvil v místním hostinci, usedl na kolo a vydal se na další cestu. Daleko však neujel a poté, co dostal bicykl do smyku, havaroval a lehce se zranil. Výsledek dechové zkoušky – 1,95 promile alkoholu.
V neděli večer se stala i jiná nehoda s účastí cyklisty, tentokráte nedaleko obce Veletiny na Uherskobrodsku. Na silnici l/50 došlo ke střetu cyklisty se zrcátkem projíždějícího vozidla. Sedmačtyřicetiletý cyklista upadl na silnici a lehce se poranil. Dechová zkouška jej však rozhodně nepotěšila, neboť byla pozitivní s výsledkem 0,73 promile alkoholu.
K podobné nehodě došlo v noci ze soboty na neděli i v Uherském Hradišti. Třiadvacetiletý cyklista se pravděpodobně plně nevěnoval řízení a narazil do zpětného zrcátka odstaveného automobilu. Při pádu na vozovku utrpěl zranění, která si vyžádala lékařské ošetření v uherskohradišťské nemocnici. Dechová zkouška byla jak jinak než pozitivní – 2,55 promile.
Vysoký počet dopadených řidičů pod vlivem alkoholu je výsledkem zvýšené aktivity policejních hlídek, které tyto účastníky silničního provozu aktivně vyhledávají a předchází tak vzniku vážných dopravních nehod. Ty mají mnohdy fatální následky.

 

20. července 2015, nprap. Petr Jaroš

vytisknout  e-mailem