Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Během víkendu 16 opilých řidičů

KRAJ-Nejvíce podnapilých řidičů odhalili policisté v trutnovském regionu 

Od pátku do neděle uvízlo v sítích dopravních policistů Krajského ředitelství policie Královéhradeckého kraje šestnáct řidičů, kteří řídili vozidlo prokazatelně pod vlivem alkoholu. Nejvíce jich odhalili policisté v trutnovském regionu, a to jedenáct. Dva přestupky řízení pod vlivem návykové látky řešili policisté v Náchodě, po jednom v Hradci Králové, Jičíně a Rychnově nad Kněžnou.
Nejvyšší hladinu alkoholu v dechu naměřili v pátek dopravní policisté šestačtyřicetiletému řidiči osobního vozidla Ford Fiesta při kontrole v Březhradské ulici v Hradci Králové. Opakovaná dechová zkouška u něho prokázala hodnoty 2,06 a 1,97 promile alkoholu v dechu. Řidiči byl na místě zadržen řidičský průkaz, zakázána další jízda a je podezřelý ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky.
U zbylých patnácti řidičů naměřili policisté hladinu alkoholu do jednoho promile a tyto přestupky tedy bude řešit příslušný správní orgán.
 
V průběhu uplynulého víkendu uložili dopravní policisté také devět kaucí (tj. zajištění závazku složením částky peněz). Ve dvou případech byla uložena řidičům kamionů v celkové výši 45.000 Kč a sedmkrát řidičům osobních vozidel v celkové výši 54.000 Kč.
 
V posledních dnech se v médiích objevují informace, které považujeme za důležité uvést na správnou míru:
Policista je oprávněn dle zákona č. 361/2000 sb., o provozu na pozemních komunikacích uložit řidiči motorového vozidla kauci, pokud spáchá přestupek proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu na pozemních komunikacích a existuje-li u něho důvodné podezření, že se bude vyhýbat přestupkovému řízení. Kauci lze uložit ve výši 5.000 až 100.000 Kč, nejvíce však do výše hrozící peněžní sankce za spáchaný přestupek. Současně s uložením kauce je policista oprávněn zabránit řidiči v pokračování v další jízdě, a to až do zaplacení uložené kauce. Složená kauce je následující den předána Policií ČR k příslušnému správnímu orgánu, kde slouží jako záruka, že se řidič dostaví k projednání přestupku.

Policisté přistupují k uložení kauce vždy individuálně. Tímto způsobem řeší nejčastěji přestupky, které nelze podle zákona vyřešit blokovou pokutou na místě (alkohol, vysoká rychlost, kamionová doprava, atd.), řidič s uložením blokové pokuty na místě nesouhlasí a v obou případech je reálný předpoklad, že se bude řidič dalšímu projednávání přestupku vyhýbat. Nejčastěji je uložena cizincům, kteří po odjezdu z České republiky nereagují na výzvy správního orgánu a k řízení se nedostavují. Ukládáme ji ale i občanům České republiky a to v již zmíněných odůvodněných případech.
V roce 2012 policisté našeho kraje uložili celkem 289 kaucí v celkové výši 3.297.500 Kč.
 
mjr. Mgr. Ivana Ježková
tisková mluvčí, 602 651 187          

vytisknout  e-mailem