Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Během týdne vyjížděl na Blanensko hned třikrát pyrotechnik

BLANENSKO: Ve dvou případech se jednalo o nález z druhé světové války. 

Ve středu 25. března 2020 v odpoledních hodinách přijal operační důstojník na lince 158 hlášení o nálezu podezřelého předmětu. Muž při procházce v lese zvaném Maňůvka nalezl munici. Na místo se ihned dostavila policejní hlídka a pyrotechnik. Ten zjistil, že se jedná o protipancéřový granát ráže 75 mm z 2. světové války.

O dva dny později 27. března oslovila v odpoledních hodinách policejní hlídku žena z Klepačova. Ta při venčení svého psa nalezla podezřelý předmět válcovitého tvaru, připomínající nevybuchlou munici. V tomto případě však pyrotechnik vyhodnotil, že se nejedná o munici, nicméně předmět odvezl.

Třetí výjezd se uskutečnil dnešního dne 31. března v ranních hodinách. Tentokrát byl pyrotechnik přivolán do lesa na Boskovicku, v katastrálním území Drválovice v lokalitě pod výletištěm. Oznamovatel ohlásil nález nebezpečného předmětu o délce 30 cm. Ani v tomto případě nebyli policisté na místě zbytečně, obdobný nález zde byl řešen již v minulosti. Ukázalo se totiž, že se jedná o dělostřelecký granát ráže 75 mm z 2. světové války.

Veškeré nalezené předměty si pyrotechnik převzal k následné odborné likvidaci.

Jak postupovat při nálezu munice?

Při objevení podezřelého předmětu vždy zachováváme nejvyšší míru opatrnosti! Zásadně s předmětem nijak nemanipulujeme, zajistíme místo proti pohybu dalších osob a vždy na místo přivoláme Policii ČR.

por. Lenka Koryťáková, 31. března 2020

Odkazy do noveho okna

1 Munice I Vanovice

1 Munice I Vanovice 

Detailní náhled

2 munice Vanovice

2 munice Vanovice 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem