Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Během krajské dopravní akce použili policisté novou techniku

KRAJ - Nové speciální dalekohledy značky Nikon Monarch 82ED-A pomůžou policistům odhalovat přestupky řidičů až na vzdálenost 1 km. V Libereckém kraji jich mají šest kusů. 

V pátek 13. dubna 2018 probíhala na celém území Libereckého kraje dopravně bezpečnostní akce, při níž policisté používali novou speciální techniku - dalekohledy Nikon Monarch 82ED-A se záznamovou technikou Nikon 1 J5. 

Během akce se policisté zaměřili zejména na dodržování pravidel silničního provozu, obzvláště na problematiku používání bezpečnostních pásů a zádržných systémů pro přepravu dětí. Dále také sledovali, zda řidiči během jízdy netelefonují. V rámci akce také pátrali po osobách, odcizených motorových vozidlech a věcech, a věnovali pozornost také problematice spojené s ilegální migrací, pašováním drog a i ilegální přepravou zbraní.  

1

Speciálních dalekohledů má Krajské ředitelství policie Libereckého kraje celkem šest kusů. Dva jsou na krajském dopravním družstvu a vždy po jednom kusu na dopravních inspektorátech v Liberci, České Lípě, Jablonci nad Nisou a Semilech.

Tato speciální technika dokáže odhalit přestupky řidičů až na vzdálenost 1 km. Sestava drží pohromadě pomocí adaptéru a je policisty umístěna na stativ. Dalekohled má navíc záznamové zařízení, s přestupkem tak může hlídka řidiče ihned konfrontovat. 

„Dalekohled umí přibližovat třicet až šedesátkrát, takže některé přestupky teď můžeme dokumentovat s velkou jistotou,“ popsal novou techniku kpt. Ing. Jan Frieser z Odboru služby dopravní policie Krajského ředitelství policie Libereckého kraje. „I na velkou vzdálenost teď dokážeme poznat a zdokumentovat, že řidič telefonuje, píše esemesku nebo si nastavuje navigaci v mobilu a nevěnuje se tak řízení,“  Podle něj je největší výhoda v tom, že řidiči na takovou vzdálenost o policistech vůbec neví. „Nestihnou tak zanechat protiprávního jednání než ho stihneme zadokumentovat,“ vysvětlil. 

Do krajské akce byly nasazeny více jak čtyři desítky policistů z řad dopravní, ale i pořádkové policie, kteří vykonávali dohled nad silničním provozem.

Policisté na území Libereckého kraje zkontrolovali na 400 vozidel. Zjistili 75 dopravních přestupků, z nichž 3 oznámili příslušnému správnímu orgánu. Zbylých 72 přestupků vyřídili blokově a uložili za ně pokuty v celkovém součtu přes 17.000,- Kč. 

Nejčastějším přestupkem, kterého se řidiči dopustili, byl v 31 případech špatný technický stav vozidla. Nepoužití bezpečnostních pásů bylo druhým nejčastějším prohřeškem, a to celkem v 18 případech. Maximální povolenou rychlost překročil jeden řidič. Dva řidiči, jeden na Českolipsku a jeden na Semilsku, usedli za volant pod vlivem alkoholu. U jednoho z řidičů byla naměřená hodnota přes 1 promile. V šesti případech nepředložili řidiči doklad o pojištění odpovědnosti.

V loňském roce odhalili policisté v Libereckém kraji přes 1400 přestupků, které se týkaly nepoužití bezpečnostních pásů nebo zádržných systémů pro přepravu dětía také téměř 480 přestupků, kdy řidiči telefonovali za jízdy.

V období za první tři měsíce letošního roku řešili policisté v krajiv souvislosti s nepoužitím bezpečnostních pásů nebo zádržných systémů pro přepravu dětíjiž téměř 300 přestupků a dále více jak 100 přestupků držení hovorového nebo záznamového zařízení

Kromě pásů a telefonování za jízdy tuto speciální techniku budou policisté využívat i na kontrolu dodržování dopravní značky Stop nebo přejíždění železničního přejezdu se zapnutým výstražným znamením či na přejíždění plné čáry.  


16. 4. 2018
por. Bc. Vladimíra Šrýtrová
KŘP Libereckého kraje, tisková mluvčí

vytisknout  e-mailem