Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Během hodiny mu vykradl auto

PRAHA VENKOV – ZÁPAD – Nevšimli jste si někoho podezřelého? 

Policisté šetří případ vloupání do červeného vozidla VW Transporter, které zaparkoval majitel na odstavné ploše u panelové cesty vedoucí k neziskové organizace v katastru obce Mníšek pod Brdy.

Podle dosavadního šetření neznámý pachatel dne 3. června, v době od odpolední půl čtvrté do půl páté, vypáčil zámek pravých předních dveří, čímž si sjednal přístup do interiéru vozu. Z něj následně odcizil černou sportovní tašku, v níž bylo oblečení, tablet, bezdrátová sluchátka, mobilní telefon, sportovní hodinky, sluneční brýle, svazek klíčů a finanční hotovost.

Tímto jednáním byla poškozenému způsobena škoda dosahující 40 tisíc korun.

Ve věci policisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu krádeže, za což pachateli v případě dopadení a odsouzení hrozí až dva roky za mřížemi.

Stoprocentní ochrana vozidla před vloupáním sice neexistuje, ale existují opatření, kterými můžete pravděpodobnost krádeže věcí z aut výrazně snížit. V první řadě je důležité řídit se sloganem „Auto není trezor“ a ve vozidle nenechávat žádné věci. Netýká se to jen cenných předmětů, mobilních telefonů, navigace, počítačové techniky a podobně. V autě nenechávejte ani kabelky, nákupní tašky nebo oblečení. Zloděj neví, že jste si z kabelky nebo kapsy bundy předtím vyndali peněženku i mobilní telefon, a že nákupní taška ponechaná na zadním sedadle vozu je prázdná.

Základní preventivní rady:

  1. Nenechávejte ve vozidle žádné cenné věci (elektroniku, nářadí, kola apod.), peněženky, peníze, doklady. Stejně tak drahé oblečení či drahá hračka může zloděje zlákat.
  2. Nenechávejte uvnitř vozu technický průkaz ani náhradní klíče od vozu. Jejich ponechání ve voze vám může jednak přidělat problémy při likvidaci pojistné události u pojišťovny, ale především pachatel, který chtěl původně "pouze" odcizit autorádio nebo jiné předměty v autě uložené, se může nakonec rozhodnout odcizit celé vozidlo. Navíc mu tak usnadňujete i další legalizaci vozidla.
  3. Přemýšlejte o tom, kde své vozidlo parkujete. Tmavá zákoutí a odlehlá místa zajišťují pachateli naprosto nerušený klid pro "práci".
  4. Věnujte pozornost základnímu zabezpečení svého automobilu, zvažte i "nadstandardní" zabezpečení. Jedná se o různá dodatečně montovaná elektronická či mechanická zabezpečovací zařízení nebo vyhledávací a monitorovací systémy.
  5. Pokud už ve vozidle zabezpečovací zařízení máte, používejte jej.
  6. Nenechávejte své vozidlo bez dozoru odemčené.
  7. Nikomu nesvěřujte klíče od automobilu.

por. Bc. Michaela Richterová
tisková mluvčí
P ČR Středočeského kraje
6. června 2022

vytisknout  e-mailem