Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Během čtyř dnů čtyři vykázaní

V letošním roce máme již 19 případů domácího násilí a další zprávy z Bruntálska 

Agresivní muž napadl policisty - zahájení trestního stíhání
Z trestných činů útok na veřejného činitele a výtržnictví byl včera 23.11.2009 policejním komisařem SKPV obviněn 33letý muž. Svého trestního jednání se měl dopustit tím, že v brzkých ranních hodinách v pondělí 23.11.2009 v restauraci v Břidličné slovně napadal obsluhu a rozbíjel vnitřní zařízení a vybavení podniku. Na místo přijela dvoučlenná hlídka rýmařovských policistů a vyzvali agresivního muže, aby zanechal svého protiprávního jednání a opustil restauraci. Obviněný úmyslně fyzicky zaútočil na zakročující policistku, kterou chtěl uhodit do obličeje. Útoku, ale zabránil její kolega, kterého agresivní muž začal také napadat. Byl opět policisty vyzván, aby upustil od svého jednání, což neučinil. Na místo incidentu také přijela další hlídka, aby uklidnila situaci. Policisté použili donucovací prostředky, hmaty a chvaty a po krátké chvíli muže zpacifikovali. Při této události došlo k lehkému zranění dvou policistů. Při dechové zkoušce policisté agresivnímu muži následně naměřili 2,56 a po deseti minutách hodnotu 2,51 promile a byl převezen na záchytnou stanici. Po jeho vystřízlivění bylo zahájeno jeho trestní stíhání pro uvedené činy. 
  
Vzal tři jízdní kola
Krnovští policisté šetří případ vloupání do zahradní chatky v areálu mateřské školy na ulici Žižkova. V době od 20. do 23.11.2009 dosud neznámý pachatel po překonání oplocení zahrady vytvořil v dřevěných dveřích chatky otvor. Vnikl dovnitř a odcizil tři dětská jízdní kola. Způsobená škoda činí 3 500 Kč.
   
Hned tři útočníci domácího násilí vykázáni během čtyř dnů
Další tři útočníci domácího násilí byli vykázáni na Bruntálsku během čtyř dní.   V letošním roce máme v okrese Bruntál již 19 těchto případů a tímto počtem se řadíme dokonce na přední místa i v rámci kraje. Od roku 2007, kdy policie využívá tohoto institutu vykázání násilné osoby z domu či bytu, jakož i z jeho bezprostředního okolí na dobu 10 dnů jsme v roce 2007 vykázali 28 útočníků, v roce 2008 sedm a letos již 19 osob.
V průběhu posledních čtyř dní jsme tento institut využili hned ve třech případech. Dva násilníci byli vykázáni na Rýmařovsku a jeden na Vrbensku. V jednom případě se jednalo o manžela a v dalších dvou byli agresorem synové. Ve všech případech hrál opět jednu z hlavních rolí alkohol.
První byl vykázán na Rýmařovsku 18letý mladík, který od listopadu 2008 do 20.11.2009 měl opakovaně vulgárně urážet svou matku. Ponižovat ji a vyhrožovat fyzickou likvidací. Dokonce jí měl vyhrožovat i střelbou ze vzduchovky. Agresivita mladíka se pod vlivem alkoholu stupňovala. Požadoval po matce peníze na alkohol a drogy. Rýmařovští policisté ho v sobotu 21.11.2009 vykázali na deset dní z obydlí.
Za několik hodin po prvním případu zasahovali opět rýmařovští policisté v bytě, kde 54letý muž měl napadat svou o rok mladší manželku. Při šetření zjistili, že k útokům ze strany manžela mělo docházet od června letošního roku. Muž měl vulgárně ženu urážet, ponižovat a vyhrožovat jí fyzickou likvidací. Ve společném zaměstnání ji urážel před jinými lidmi, děll jí naschvály a mařil její snahu vydělat peníze na chod společné domácnosti. Měl také žárlit na jiné muže a osočovat ženu z nevěry. Pod výhružkami násilí ji měl nutit spát ve společné ložnici, kdy nesmí v noci opouštět pokoj. Jeho agresivita se také stupňuje pod vlivem alkoholu. Případ policisté vyhodnotili a i tento muž byl vykázán z obydlí na 10 dní.
Na Rýmařovsku oba případy šetří policie také jako podezření z trestného činu - konkrétně trestný čin násilí proti skupině obyvatelů a proti jednotlivci.
Třetí případ jsme řešili na Vrbensku. Zde byl z domu na deset dní již podruhé během měsíce vykázán 33letý muž, který neustále nadává a vyhrožuje své matce. Byl ve velmi silném podnapilém stavu a pro jeho agresivitu byl převezen na záchytnou stanici k vystřízlivění.
 
Více informací k domácímu násilí:
Rozhodnutí o vykázání příjme policie bez ohledu na vůli ohrožené osoby, resp. nepotřebuje k tomu její souhlas. Tuto dobu nelze ani se souhlasem ohrožené osoby zkrátit. Policisté v průběhu vykázání jsou povinni provést fyzickou kontrolu výkonu rozhodnutí na místě a pokud by chtěl útočník tento zákaz porušit, hrozí mu obvinění z trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí. Ohrožená osoba může v této době požádat soud o vydání předběžného opatření a soud pak může prodloužit zákaz pobytu v domě či bytě na celý jeden měsíc a to i opakovaně až na dobu jednoho roku. U nás již jsme se s těmito případy setkali.
Policisté vždy musí oznámení o případném domácím násilí vyhodnotit, protože než násilná osoba skončí na deset dnů mimo své trvalé bydliště, musí být splněny tyto čtyři znaky domácího násilí : - útoky opakované a dlouhodobé
- stupňující intenzita - od urážek až po fyzické napadání
- jsou zde jasně dané role aktérů - je vždy jasné kdo je útočník a kdo je oběť a tyto role se nemění
- násilí se odehrává především v soukromí - za zavřenými dveřmi bytů a domů
Agresor se může svým jednáním dopustit přestupků proti občanskému soužití, ale také trestných činů - týrání osoby žijící ve společném obývaném bytě nebo domě (zde není zapotřebí souhlasu poškozeného k trestnímu stíhání), násilí proti skupině obyvatelů a proti jednotlivci, ublížení na zdraví, útisk, vydírání, znásilnění, týrání svěřené osoby a další.
Ve většině případů domácího násilí jsou obětmi ženy, ale obětí můžou být například senioři, slabší jedinci, děti a v některých případech i muži.
V případech domácího násilí úzce spolupracujeme se soudy, intervenčními centry, orgány OSPOD a dalšími zainteresovanými subjekty.
  
Úspěšná pátrací akce
Dne 23.11.2009 v 17,42 hodin přijali policisté operačního střediska na linku 158 oznámení 40letého muž, že jeho zaměstnanec z Krnovska mu poslal sms zprávu a chce spáchat sebevraždu. Policisté okamžitě vyhlásili pátrání. Byla provedena pátrací akce, které se zúčastnili policisté Obvodního oddělení Krnov, pátrač, psovodi a městští strážníci. Do dvou hodin od oznámení celé události policisté muže nalezli. Nekomunikoval, protože byl již pod vlivem alkoholu, většího množství léků a byl převezen do nemocnice. 
                                                                                              
komisař por. Bc. Tušková Pavla
 
 
 
 

vytisknout  e-mailem