Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

BARUM CZECH RALLY ZLÍN 2016 - zhodnocení

ZLÍNSKÝ KRAJ: Letošní Barum rally hodnotíme jako jednu z nejklidnějších. 

Bezpečnostní opatření v rámci Barum rally skončilo vyhlášením výsledků a bezpečným rozjezdem diváků. Našim úkolem bylo zajistit v průběhu soutěže veřejný pořádek a bezpečnost a plynulost silničního provozu nejen na Zlínsku, ale i na teritoriu ostatních okresů ve Zlínském kraji. K těmto účelům jsme od úterý na každý den do opatření nasadili stovku policistů, kteří dohlíželi na respektování pravidel silničního provozu, především dodržování předepsané rychlosti.  Od úterý do čtvrtku jsme zjistili 233 dopravních přestupků, z toho se v 160 případech jednalo o porušení předepsané rychlosti. Z uvedeného celkového počtu přestupků se 13 dopustili závodníci rally, v 10 případech se jednalo o překročení rychlosti, ve dvou případech nerespektování značky „Stůj, dej přednost v jízdě!“ a u jednoho závodníka jsme zjistili špatný technický stav vozidla.  

Provoz na silnicích byl i při přejezdu na rychlostní zkoušky relativně plynulý, dopravní komplikace nastávaly na hlavních tazích pouze výjimečně. Zvýšený provoz, kdy jsme na řízení křižovatek využili i dopravní policisty, byl v pátek odpoledne při nájezdu diváků na zahájení soutěže a večerní rychlostní zkoušku do centra Zlína. Od pátku do neděle evidujeme mírně zvýšený počet dopravních nehod, které se většinou staly při nájezdu diváků na rychlostní zkoušky. Jenom v pátek od třetí odpoledne do deváté hodiny večer se ve Zlíně stalo šest nehod, které si vyžádaly tři zranění  - chodce, cyklisty a řidiče osobního vozidla. V sobotu odpoledne se u Velehradu staly hned dvě dopravní nehody, při kterých se zranilo 6 lidí. Byl to čelní střet dvou osobních vozidel a střet motorkáře s osobním vozidlem.

Policisté během opatření řešili kromě dopravních přestupků, pouze několik přestupků na úseku veřejného pořádku a občanského soužití, a to především po páteční večerní rychlostní zkoušce. Krátce po jedné hodině v noci zasahovali policisté z pořádkové jednotky v centru Zlína u hromadné rvačky několika lidí, po které zajistili a eskortovali na policejní služebnu osmatřicetiletého muže ze Vsetína, který rvačku vyprovokoval. Policisté mu v dechu naměřili 1,8 promile. Dopustil se přestupku proti občanskému soužití.

V průběhu celé barum rally jsme v souvislosti se soutěží neměli nahlášenou žádnou krádež.

Od čtvrtka byla v provozu speciální telefonních linka 974 666 555, díky níž se mohli volající dozvědět informace o aktuálních problémech v dopravě, uzavírkách, objízdných trasách apod. Tuto linku veřejnost skutečně hojně využívala, obsluhující policista vyřešil do dnešního odpoledne zhruba stovku dotazů.

 

28. srpna 2016, mjr. Mgr. Lenka Javorková

vytisknout  e-mailem