Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

BARUM CZECH RALLY ZLÍN 2015

ZLÍNSKÝ KRAJ: Policejní opatření začíná již v úterý.  

Konec prázdnin je ve Zlínském kraji každoročně spojený s motoristickým svátkem v podobě BARUM CZECH RALLY ZLÍN. A letošní srpen rozhodně není výjimkou.
Tuto mezinárodní soutěž kromě desítek závodníků navštíví i desetitisíce fanoušků automobilového sportu. Ti jezdcům vytváří podél tratí mnohdy velmi bouřlivou kulisu. Bezpečnost na této prestižní akci evropského formátu je prioritou nejen pro pořadatele, ale také pro policisty Krajského ředitelství policie Zlínského kraje. Proto budou na klidný průběh samotné soutěže a s rally související doprovodné akce od úterý až do neděle denně dohlížet kromě pořadatelů také desítky policistů. Ti se nezaměří pouze na dohled nad dodržováním dopravních předpisů, ale také na zajištění veřejného pořádku či na prevenci před zloději, které do okolí rychlostních zkoušek nepochybně přilákají davy lidí a velké množství odstavených automobilů.
 
  • Automobily neparkujte na odlehlých nebo neosvětlených místech!
  • Byť se vzdalujete jen na pár minut, nenechávejte uvnitř vozidla žádné věci!
  • I zdánlivě bezcenná věc ponechaná na viditelném místě automobilu může pachatele zlákat ke krádeži.
  • Před odchodem od vozidla zkontrolujte uzavření všech oken, včetně střešního a uzavření a uzamčení všech dveří!
 
Po celou dobu soutěže budeme mít k dispozici také vrtulník Letecké služby Policie ČR, ze kterého budeme dostávat mimo jiné informace o aktuální situaci v dopravě. Je více než pravděpodobné, že na přejezdech mezi jednotlivými rychlostními zkouškami bude provoz velmi hustý a krátkodobě budou hrozit i kolony pomalu popojíždějících automobilů. Nabádáme tedy řidiče ke zvýšené opatrnosti, neboť případná nehoda by na takovýchto úsecích mohla dopravu zcela ochromit. V každém případě je nutné důsledně dodržovat pokyny pořadatelů a policistů, kteří udělají maximum k zajištění plynulého provozu.
 
Také letos jsme pro veřejnost zřídili službu, díky níž se mohou volající dozvědět o aktuálních problémech v dopravě, uzavírkách, hustotě provozu, objízdných trasách, atd. Tyto informace se k lidem dostanou prostřednictvím speciální telefonní linky 974 666 555, kterou budou od čtvrtka do neděle obsluhovat policisté Operačního odboru Krajského ředitelství policie Zlínského kraje.
 
Již od středy si mohou závodníci najíždět tratě jednotlivých rychlostních zkoušek. S tím částečně souvisí také opatření, během kterého budou policejní hlídky dohlížet zejména nad dodržováním pravidel silničního provozu. V předchozích letech zákon porušily desítky řidičů, nejčastěji se jednalo o překročení nejvyšší povolené rychlosti. Běžný provoz však není vhodným místem ke hře na závodníky, proto budou silnice ve Zlínském kraji monitorovat desítky policistů s využitím maximálního počtu měřící techniky.
Respektování dopravních předpisů mimo uzavřené tratě se samozřejmě týká i závodníků. V minulosti muselo do peněženky sáhnout i několik soutěžních jezdců, kteří rychlost svých silných vozů nedokázali v běžném provozu uhlídat.
 
 
 
NEJBLIŽŠÍ UZAVÍRKY
 
Již dnes jsou uzavřeny některé komunikace mezi obcemi Vizovice, Slušovice a Zádveřice. Od rána na nich totiž probíhají oficiální testovací jízdy.
 
Ve čtvrtek, čeká na obyvatele Zlína první rozsáhlá uzavírka. Od 22:45 do 01:30 hodin bude uzavřeno centrum města. Jezdci mají v tomto časovém úseku prostor k seznamovacím jízdám městské rychlostní zkoušky, která o den později oficiálně odstartuje letošní Barum rally.
 
pátek od půl šesté ráno do čtrnácti hodin bude zcela uzavřena silnice spojující obce Pohořelice a Komárov. Uskuteční se zde kvalifikační rychlostní zkouška a shakedown, po jehož ukončení se veškerá pozornost soustředí do Zlína. V souvislosti s noční městskou rychlostní zkouškou bude centrum města pro běžnou dopravu zcela uzavřeno od 17:45 hodin. S otevřením trati počítáme krátce po půlnoci. Posádky vyrazí na městský okruh dlouhý asi 3 kilometry z ulice Vodní. Přes ulici Gahurovu přijedou do bývalého svitovského areálu a přes autobusové nádraží, ulici Gahurovu a Benešovo nábřeží zpět na ulici Vodní. Všem divákům doporučujeme, aby se nesnažili do centra města za každou cenu přijet automobilem. Parkovací plochy budou velmi omezené, je tedy výhodnější nechat vozidlo na některém z parkovišť na okraji města a do centra přijet městskou hromadnou dopravou.
Zlínské autobusové nádraží bude po dobu trvání městské rychlostní zkoušky dočasně přesunuto na ulici Hradskou.
 
 
Speciální telefonní linka Policie ČR : 974 666 555
 
 
25. srpna 2015, nprap. Petr Jaroš

vytisknout  e-mailem