Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Bankovní lupič za mřížemi

KRAJ VYSOČINA - Kriminalisté z Vysočiny zadrželi a obvinili sériového lupiče, který přepadal peněžní ústavy na území třech krajů 

Dvanáct loupežných přepadení poboček bankovních ústavů na území Jihomoravského kraje, kraje Vysočina a v Libereckém kraji objasnili tento týden  kriminalisté na Vysočině.
Pachatel loupeží je za mřížemi. Jde o  šestatřicetiletého muže ze Znojemska,  který od roku 2006 pod pohrůžkou použití střelné zbraně přepadal peněžní ústavy. Na některá místa se v průběhu uplynulých čtyř let vrátil opakovaně. Poslední dvě  přepadení stihl 30. července letošního roku na území Jihomoravského kraje za jediný den.
Kriminalistům z odboru obecné kriminality Krajského ředitelství policie kraje Vysočina se tento týden podařilo sérii loupežných přepadení objasnit. V pondělí odpoledne krátce před patnáctou hodinou v Jemnici na Třebíčsku zadrželi podezřelého muže. Podezření se mužům zákona potvrdilo a další vyšetřování přineslo úspěch. V síti uvízl sériový lupič, který byl postrachem bank. 
„V této souvislosti bychom chtěli poděkovat za pomoc veřejnosti. Díky všímavosti lidí se podařilo tohoto muže, který se zřejmě chystal k další loupeži, zadržet,“ řekl vedoucí odboru obecné kriminalisty Služby kriminální policie a vyšetřování plk. Mgr. Pavel Peňáz.
Ozbrojený lupič se v bankovních domech v průběhu čtyř roků zmocnil finanční částky ve výši téměř 1 200 000 korun.  Pachatel se k loupežím doznal a vyšetřovatelé ho v úterý obvinili z trojnásobného trestného činu loupeže podle § 234 odst. 1 trestního zákona účinného do 31.12. 2009 a zločinu loupeže podle § 173 odst. 1 trestního zákoníku. Za jeho skutky mu hrozí trest odnětí svobody v trvání dvou až deseti let let.
Všechna loupežná přepadení měla velice podobný scénář. Muž přišel dovnitř banky, přistoupil k přepážce a pokladní předložil lístek papíru s výhružným textem – vím, kde bydlíš, naval prachy. Vždy hrozil použitím střelné zbraně, kterou  v ruce nebo schovanou pod bundou. Při některých loupežích nejdříve požadoval uložení určité finanční částky a zároveň na papírku předložil požadavky na vydání peněz. Ve dvou případech odešel z banky s nepořízenou. Na místo činu jezdil v dodávkovém vozidle, uvnitř kterého měl jízdní kolo. Auto zaparkoval na okraji města a k bankovnímu domu odjel na kole.  Při dvou přepadeních bylo zjištěno, že na místo činu přijel na motocyklu a při loupeži měl na hlavě motoristickou přilbu, v ostatních případech se maskoval kšiltovkou, kterou měl nasazenou hluboko do čela.  Motivem jeho činů byla údajně finanční tíseň. Při žádné ze dvanácti  loupeží nebyl naštěstí nikdo zraněn. Soudce vyhověl požadavku na uvalení vazby, takže pachatel se v současné době nachází ve vazební věznici v Brně.

 

mjr. JUDr. Dana Čírtková, vrchní komisař
5. srpna 2010
 

vytisknout  e-mailem