Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Až osmnáctileté tresty hrozí šestici osob

KRAJ – Členové krajského Toxi týmu rozkryli organizovanou skupinu osob zabývající se drogovou trestnou činností. 

Členové krajského Toxi týmu zrealizovali v polovině června další rozsáhlou akci, zaměřenou na potírání drogové kriminality nejen v Libereckém kraji. Kriminalistům se podařilo rozkrýt organizovanou skupinu osob, která se zabývala dovozem léků s obsahem pseudoefedrinu ze sousedního Polska, ze kterého její členové vyráběli a následně ve velkém rozsahu distribuovali pervitin.8.png

Organizovaná skupina šesti osob měla přesně stanovené role. V jejím čele stál 31 letý recidivista z Liberce, který ve svém bydlišti a v pronajatých prostorách průmyslového objektu, který mu sloužil jako fiktivní autoservis, vyráběl za účasti dalších osob metamfetamin, který následně prodával dealerům nejen v Liberci, ale také ve Středočeském kraji. Další dva muži z příhraničí se na trestné činnosti podíleli dovozem tablet s obsahem pseudoefedrinu. Léky přiváželi do České republiky mimo bývalé hraniční přechody, přičemž využili svou znalost lesních a polních cest propojujících oblasti v okolí Hrádku nad Nisou s Polskem.

Akce s názvem "Simax" byla spuštěna v časných ranních hodinách dne 15. června. Kriminalisté ve spolupráci se Zásahovou jednotkou Ústí nad Labem zadrželi v jeden moment šest osob. Již zmíněného 31 letého hlavního organizátora, dále pak 35 letého muže z Liberce, dvě ženy ve věku 22 a 28 let, které se podílely na výrobě a distribuci drog a dva již zmíněné dovozce tablet ve věku 33 a 34 let z Hrádecka. Při následných domovních prohlídkách a dalších procesních úkonech kriminalisté zajistili na čtyři kilogramy léků s obsahem pseudoefedrinu, ze kterých by bylo možno vyrobit až jeden kilogram metamfetaminu. Zajistili také několik desítek gramů pervitinu určeného k distribuci, dvě nelegální domácí laboratoře s velkým množstvím chemikálií, ale i finanční hotovost nebo osobní automobil.IMG_1665 (003).JPG

Všech šest osob bylo následně vrchním komisařem obviněno pro zvlášť závažný zločin Nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a jedy, za což jim v případě odsouzení hrozí až 18 let odnětí svobody. Zároveň kriminalisté podali podnět k návrhu na vzetí obviněných do vazby. Tři muži a jedna žena tak do verdiktu soudu setrvají v cele vazební věznice. Další dva obvinění jsou vyšetřováni na svobodě.

Případ je v posledních letech, co do počtu obviněných, množství vyrobených omamných a psychotropních látek a závažnosti jednání pachatelů, jedním z nejvýznamnějších“ konstatoval vedoucí TOXI týmu Libereckého kraje kpt. Pavel Folprecht.

Případ není do současné doby uzavřen. Vyšetřování této závažné a organizované trestné činnosti i nadále pokračuje. Velmi reálně lze předpokládat zadržení a obvinění dalších osob, případně rozšíření trestního stíhání osob již obviněných.

15. července 2021
por. Bc. Vojtěch Robovský
Oddělení tisku a prevence
Liberec

vytisknout  e-mailem