Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Autor výhružek školám je dopaden

TŘEBÍČSKO: Ze škol musely být evakuovány stovky žáků 

Třebíčští policisté již znají autora emailů, který vyhrožoval bombovým útokem na třech školách v Moravských Budějovicích. Minulý týden si odeslání těchto výhružek vyžádalo evakuaci stovek žáků a desítek zaměstnanců škol. Na zajištění bezpečnosti, koordinaci zásahu na školách, prohlídkách budov a následném pátrání po pachateli pracovali policisté s maximálním nasazením. Jejich skvělá práce byla zakončena úspěchem. Autora šířené poplašné zprávy se kriminalistům podařilo dopadnout, je jím mladík, kterému ještě nebylo ani osmnáct let.

Rychlý sled událostí začal ve čtvrtek 7. prosince poté, co na jednu z moravskobudějovických škol přišel v odpoledních hodinách email se zprávou, že je v ní umístěn výbušný systém. Krátce nato výhružnou zprávu obdrželi ve městě také další dvě školy. Všichni začali ihned pracovat na nejdůležitějším úkolu, a to zajistit bezpečnost dětí, studentů a zaměstnanců škol. Ke školám mířili policisté, včetně psovodů, kriminalisté, strážníci a hasiči. Policisté spolupracovali také s místní samosprávou.
Ze škol bylo evakuováno více než 900 žáků a více než stovka zaměstnanců. Následně začali policisté s prohlídkami všech budov v areálech dotčených škol za účelem zjištění, zda se v nich nenachází nějaký výbušný systém. Před čtvrtou hodinou odpoledne skončila prohlídka poslední budovy. Při kontrolách policisté v žádném z objektů nebezpečný předmět nenašli. Práce tím ale pro ně neskončila a třebíčští kriminalisté pokračovali v pátrání po autorovi výhružných emailů.
„Zahájili jsme úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu šíření poplašné zprávy,“ řekl mjr. Mgr. Milan Špaček, vedoucí oddělení obecné kriminality. Případ kriminalisté prověřovali a podařilo se jim dostat na stopu podezřelého. Na základě jejich velmi dobré práce vypátrali mladíka, který je podezřelý z odeslání výhružných emailů. Jedná se o mladistvého, který na jedné ze škol studoval.

V současné době kriminalisté případ dále prověřují a provádějí další nezbytné procesní úkony.

„Jsem velmi rád, že se nám podařilo podezřelého v takto krátké době vypátrat. Výhružky nástražným výbušným systémem nelze nikdy podceňovat a zejména pokud se jedná o školy. Naší prioritou je vždy učinit veškeré kroky směřující k zajištění bezpečnosti osob,“ řekl plk. PhDr. Aleš Indra, ředitel třebíčského územního odboru s tím, že v tomto případě si autor hrozbu vymyslel, je ale třeba si uvědomit, že odesláním výhružných emailů zkomplikoval provoz tří škol, značně znepříjemnil situaci stovkám lidí, včetně rodičů žáků, a bezdůvodně zaměstnal složky integrovaného záchranného systému, jejichž pomoc mohla být v tu dobu potřebná někde jinde.

Tento případ by tak mohl být zároveň velkým varováním pro někoho dalšího, kdo by si myslel, že při smyšlených výhružkách zakryje svou identitu anonymitou internetového prostředí. Za spáchání trestného činu šíření poplašné zprávy lze uložit trest odnětí svobody na šest měsíců až tři roky.

por. Bc. Jana Kroutilová, komisař
15. prosince 2023

vytisknout  e-mailem