Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Auto není trezor

STŘEDOČESKÝ KRAJ - Nedávejte příležitost zlodějům. 

Letní slunečné počasí přímo vyzývá k výletům, a tak se v tomto období mnohé rodiny vydávají poznávat zajímavosti našeho kraje. Aby se jejich dovolená či chvíle odpočinku nestala noční můrou, policisté napříč Středočeským krajem je upozorňují na různá rizika právě při preventivních akcích, kterých v letních měsících probíhá celá řad. Jednou z nich je akce Auto není trezor.

Zloději využívají příležitosti nejen na parkovištích velkých obchodních center a nákupních středisek. Jejich pozornost může upoutat také opuštěné vozidlo před mateřskou školou, u koupaliště, u lesní cesty nebo na neosvětleném místě. I maličkost ponechaná viditelně ve vozidle, může vzbudit zájem nenechavce.V mnoha případech majitelé vozidel nedbají na varování a nechávají ve vozidlech nejen cenné věci, ale také své osobní doklady.

Z těchto důvodů provádějí policejní preventisté v letních měsících kontroly na parkovištích zejména v turisticky vyhledávaných lokalitách, u rybníků, koupališť, jezer.

Minulý týden na Mělnicku policejní preventistka společně s policisty obvodního oddělení zkontrolovala desítky zaparkovaných vozidel. Za stěrače umístila letáček s upozorněním, nebo osobně upozornila řidiče, že není v pořádku, když ponechají v autě odložené věci. Ty jsou pak snadnou kořistí zlodějů. Policisté se dost často setkávají s tvrzením řidičů, že taška odložená ve vozidle je prázdná, že v brašně je jen staré nářadí, nebo že ponechané věci v autě nemají téměř žádnou hodnotu. To sice může být pravda, ale to samozřejmě zloděj neví, a proto se do auta vloupá. Není nic snadnějšího, než věci alespoň uschovat do zavazadlového prostoru. Nejsou tak na očích a je téměř jisté, že zloděj si prázdné auto, v kterém nic nevidí, nevybere. Řidiči a majitelé vozidel mohou podstatně ovlivnit to, aby se jejich vozidlo nestalo předmětem zájmu zloděje.

Nebuďte lhostejní, všímejte si svého okolí. V případě potřeby volejte na linku 158. Příště může být ohrožen Váš majetek a něčí pomoc Vám přijde vhod!

Policisté Středočeského kraje v roce 2021 řešili 615 případů krádeží vloupání do motorových vozidel, od začátku letošního roku do konce června to bylo 307 případů. Na Územním odboru policie Mělníkto řešili vloni 38, letos 24 případů.

Nejlepší a nejjednodušší prevencí je nedat zlodějům šanci a ve vozidlech nic cenného nenechávat. Nedejte zlodějům šanci!

Auto není trezor !

Nenechávejte na sedadlech ani odkládacích plochách vozidla žádné věci, zejména kabelky, kufříky a jiná zavazadla, mobilní telefony, fotoaparáty, notebooky, videokamery, doklady od vozidla či jiné osobní doklady, peněženky či volně položené peníze. Vedle cenných věcí nenechávejte ve vozidle ani další věci, např. oblečení. I zdánlivě „bezcenná" věc může pachatele nalákat.

Ani zavazadlový prostor vozidla není vhodný pro úschovu cenných věcí. Nikde, kde budete parkovat, nedávejte okatě do kufru cenné věci. Pachatelé si často své oběti právě na takových místech vytipují a při vloupání do vozidla jdou tzv. najisto. Proto vezměte věci vždy s sebou.

Před ochodem od vozidla

Před odchodem od vozidla zkontrolujte uzavření všech oken, včetně střešního, motorového a zavazadlového prostoru a uzavření a uzamčení všech dveří vozidla. Aktivujte všechna zabezpečovací zařízení, kterými Vaše vozidlo chráníte! Vozidlo zabezpečte i tehdy, vzdalujete-li se od něj třeba jen, abyste vyložili nákup.

Doporučujeme:

ve svých vozidlech nevystavujte žádné věci, ani prázdnou igelitovou tašku (zavazadla ve vozidle nenechávejte kolemjdoucím na očích)

nenechávejte žádné cenné věci ve vozidle (ani když od vozu odcházíte na malou chvíli)

při manipulaci s nákupem dbejte na bezpečnost

sledujte své okolí a zavazadla v prostoru odemčeného vozidla

nepokládejte volně peněženku nebo klíče na střechu vozidla

věnujte pozornost svému okolí při vykládání nebo nakládání zakoupeného zboží

nenechávejte nic cenného ve vozidle (kde nic není, ani zloděj neuspěje)

zabezpečením vozidla ztížíte pachateli krádež

využívejte hlídaná parkoviště

neparkujete v místech, kde dochází často ke krádežím

zajímejte se o bezpečnější systém ochrany vozidla

při odchodu od vozidla zkontrolujte uzavření oken, dveří, střešního okénka

zamykejte vozidlo (i když se vzdalujete od vozidla jen na chvíli)

doklady osobní i k vozidlu neukládejte do palubní přihrádky

 nenechávejte svá auta na opuštěných místech

Ve Středočeském kraji během letních měsíců probíhá celá řada preventivních akcí. Na řidiče automobilů je zaměřen project Auto není trezor, Řídím, piju nealko!, na cyklisty je to Na kole jen s přilbou, na ty, co odjíždějí na dovolenou Zabezpečte se! a mnoho dalších.

por. Mgr. Markéta Johnová
26.7.2022

vytisknout  e-mailem