Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Policisté využívají 83 nových aut

KRAJ - V průběhu třech měsíců jsme převzali vozidla různých typů.  

V královéhradeckém policejním vozovém parku přibylo v průběhu zhruba posledních třech měsíců tohoto roku celkem 83 nových vozidel, která byla pořízena mimo jiné i z finančních prostředků projektu „Zvýšení akceschopnosti Policie ČR při řešení mimořádných událostí“. Nákup vozidel byl v rámci tohoto projektu realizován Policejním prezidiem ČR a byl 85 % spolufinancován z prostředků Evropské unie.

Nová auta, která jsou na naše krajské ředitelství přidělena, jsou v převážně většině v barevném označení policie a zhruba od října si je do provozu postupně přebírají výkonné útvary. Vozy, které jsou prioritně určeny pro přímý výkon služby, budou policistům na obvodních odděleních, dopravní, cizinecké i kriminální policii, sloužit k rychlejší a efektivnější policejní práci. Budou jim pomáhat i během mimořádných událostí, jako jsou například povodně, vichřice, hromadné nehody, průmyslové havárie a podobně. Mimo tyto mimořádné události budou auta policisté samozřejmě využívat i v běžném výkonu služby, a to zejména při práci v hůře dostupném terénu.

Nejsilnější zastoupení mezi našimi novými auty má Škoda Octavia v policejním provedení. Pětadvacet těchto nových vozů je určeno pro základní útvary, tedy obvodní oddělení policie. Dalších deset nově přidělených vozidel Škoda Octavia, Škoda Fabia a Škoda Yeti v civilním provedení je určeno pro práci kriminalistů.

Pro rychlé a bezpečné přesuny pořádkových jednotek je určeno sedm nových policejních mikrobusů VW Transporter s kapacitou přepravy do deseti osob. Cizinecká policie převzala do provozu jeden Ford Tranzit Custom, což je mikrobus se stejnou kapacitou cestujících. Ten by měl být využíván i pro případný převoz zadržených migrantů.

Policisté na všech územních odborech budou nově využívat minibusy VW Crafter, kterých jsme převzali celkem pět a které jsou určeny pro přepravu až třiceti osob. Pro přepravu většího počtu policistů (například na výcvik nebo bezpečnostní opatření mimo náš kraj) jsme převzali nový autobus Irisbus Cityway, který je určen pro přepravu až 52 cestujících.

Pro provoz v hůře dostupném terénu, tedy i mimo zpevněné komunikace, je určeno deset nových vozů Hyundai ix35. V současné době již tři tyto vozy slouží královéhradeckým policistům vyslaným na maďarsko-slovinskou hranici, kteří zde v rámci migrační krize pomáhají našim maďarským kolegům. V těžce dostupném horském terénu jezdí také nově v teritoriích obvodních oddělení ve Špindlerově Mlýně, Peci pod Sněžkou a Vrchlabí od začátku prosince i tři VW Amarok 4x4. Další čtyři typově stejná vozidla VW Amarok s pohonem na obě nápravy, ale s odlišnou výbavou, jsou určena pro kriminalistické výjezdy. Tato auta mají ve výbavě v podstatě vše, co kriminalisté potřebují při práci na místě činu. Nové speciálně vybavené vozidlo VW Transporter bude sloužit i kriminalistickým technikům v Hradci Králové. Policisté sloužící na horách rádi využijí i pět nových čtyřkolek Gladiátor X8, které mají ve výbavě i adaptéry pro provoz na sněhu.

Pro dopravní policii je určeno pět nových Škoda Octavia 1,8 TSi o výkonu 132 kW, která jsou kromě jiného vybavena i měřícím a záznamovým zařízením. Velkým pomocníkem pro ně bude také šest speciálně vybavených VW Transporter určených pro vyšetřování dopravních nehod. V současné době jsou již tyto upravené speciály přiděleny na všech dopravních inspektorátech územních odborů a na dálničním oddělení Pravy. Tato auta jsou osazena mimo jiné i výsuvnou osvětlovací rampou. Na střeše vozidla je LED diodový sklopný panel se světelnými návěstidly, díky kterému lze v zájmu bezpečnosti nadefinovat potřebné pokyny pro ostatní řidiče, a to buď dopraní značkou, nebo slovním spojením. Ve výbavě mají také automatický přenosný defibrilátor, výpočetní techniku s nainstalovanými informačními systémy i se softwarem pro podporu ADR.

Všechna nová auta jsou vybavena speciálními technologiemi tak, aby co nejlépe vyhovovala policejním činnostem, pro která jsou určena. Jsou vybavena například lokalizačním a záznamovým zařízením, výbavou potřebnou pro práci policistů v terénu, zdravotnickými batohy se zdravotnickým materiálem potřebným k poskytnutí první pomoci, včetně popáleninové soupravy a další potřebnou výbavou.

FOTOGALERIE

mjr. Mgr. Ivana Ježková
7. 12. 2015, 9:00

vytisknout  e-mailem