Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Asistovali jsme u úspěšného zásahu Zdravotnické záchranné služby

ČESKOLIPSKO - Jednasedmdesátiletý muž zkolaboval na poště. 

V pondělí zhruba dvě minuty po osmé ráno vyslalo krajské operační středisko policie naše dvě nejbližší hlídky vybavené defibrilátorem na poštu v nákupním centru Paráda shopping v Děčínské ulici v České Lípě, kde zkolaboval 71letý muž. Před jejich příjezdem u něj záhajila nepřímou  srdeční masáž vedoucí  pobočky, kterou po telefonu instruovala dispečerka Zdravotnické záchranné služby. Potom  ji v srdeční masáži vystřídal jeden ze zákazníků pošty.

Policisté připravili seniora  pro napojení na defibrilátor, nalepili mu na tělo elektrody a pokračovali v srdeční masáži. Vzápětí na místo dorazil lékař Zdravotnické záchranné služby a napojil pacienta rovnou na jejich přístroj.  Pak mu aplikoval celkem 6 výbojů, mezi kterými policisté stále prováděli srdeční masáž.

Naši kolegové zajistili před nákupním centrem místo pro bezpečné přistání vrtulníku a  pomohli zdravotníkům pacienta s obnovenými životními funkcemi do něj přenést. Nyní je v péči liberecké nemocnice, kam se díky široké spolupráci všech zúčastněných dostal ve stavu, který mu dává naději na uzdravení.

Shodou okolností stejní policisté zhruba hodinu po tomto zákroku v Děčínské ulici,  asistovali Zdravotnické záchranné službě znovu, tentokrát na českolipském sídlišti Špičák, kde se dostal do přímého ohrožení života 82letý muž se srdeční arytmií. Potom, co ho lékař stabilizoval, snesli ho naši kolegové z pátého patra před panelový dům, kde další hlídka zajišťovala místo pro přistání již druhého vrtulníku. I o tohoto muže nyní pečují lékaři Liberecké krajské nemocnice a už se uzdravuje.

Službu konající lékař Zdravotnické záchranné služby za pomoc a profesionální přístup při záchraně životů policistům poděkoval a konstatoval, že má z dlouhodobé  spolupráce s nimi jen ty nejlepší zkušenosti. Velké poděkování patří samozřejmě také paní vedoucí pobočky České pošty v Děčínské ulici v České Lípě a jejímu zákazníkovi.

18. 1. 2023
por. Bc. Ivana Baláková
tisková mluvčí KŘP Libereckého kraje

Odkazy do noveho okna

ilustrační foto

ilustrační foto 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem