Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Další obvinění za fotbalovou korupci

Kriminalisté Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality služby kriminální policie a vyšetřování (ÚOKFK) koncem listopadu 2014 obvinili celkem 11 osob z možného ovlivňování utkání Fotbalové národní ligy, České fotbalové ligy a Juniorské fotbalové ligy. 

Osoby jsou stíhány pro trestné činy podplacení a přijetí úplatku. Jedna osoba je navíc obviněna z trestného činu legalizace výnosů z trestné činnosti.
 
Vyšetřování souvisí s trestním řízením, v rámci kterého je za obdobnou trestnou činnost od roku 2013 kriminalisty ÚOKFK stíháno 16 osob pro trestné činy podplacení a přijetí úplatku.
 
Podle kriminalistů mělo v období od května 2013 do srpna 2013 docházet ke kontaktům různých osob s některými hráči fotbalových klubů. Těmto hráčům měly být nabízeny peníze (v řádech desítek až stovek tisíc korun) za to, že svým výkonem na hřišti ovlivní průběh fotbalových utkání dle daných instrukcí. Dohoda měla spočívat v počtu vstřelených branek jedním mužstvem během zápasu či v počtu vstřelených branek jedním mužstvem ve stanoveném časovém rozmezí. Někteří hráči měli tyto nabídky akceptovat, někteří je měli odmítnout. V několika případech z uzavřené dohody sešlo, neboť na utkání neměl být vypsán sázkový kurz či dle obviněných osob měl být vypsaný kurz na dané utkání nevýhodný. 
  
Kriminalistům ÚOKFK se podařilo zadokumentovat popsaná jednání u celkem 10 zápasů Fotbalové národní ligy, České fotbalové ligy a Juniorské fotbalové ligy.
 
Vyšetřování probíhá ve spolupráci se slovenskými policisty v rámci společného vyšetřovacího týmu.
  
Trestní řízení dozoruje Okresní státní zastupitelství ve Strakonicích.
 
  
pplk. Mgr. Jaroslav Ibehej
ÚOKFK SKPV
20. ledna 2015

vytisknout  e-mailem