Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Policejní prezident jednal s veřejnou ochránkyní práv

Tématem byly mimo jiné policejní cely a jejich režim. 

Policejní prezident plk. Mgr. Tomáš Tuhý se dnes setkal s veřejnou ochránkyní práv paní Mgr. Annou Šabatovou, Ph. D. Paní ombudsmanka chtěla s prvním mužem Policie ČR hovořit zejména o pravidlech omezování osobní svobody, režimu policejních cel a zvyšování jejich standardu. Ve většině projednávaných bodů našli účastníci diskuse shodu.

Veřejná ochránkyně práv se zajímala mimo jiné o to, jak policisté vyrozumívají příbuzné či blízké osob omezených na osobní svobodě, jestli mají zajištěné osoby v celách dostatečně zabezpečeno zvolit si právního zástupce a řeč byla také například o hygieně a minimálním standardu policejních cel.
Policejní prezident paní ochránkyni seznámil s aktuálním stavem tématu policejních cel, se zákonnými podklady i našimi interními předpisy, které jsou nastaveny tak, abychom problémy související s umisťováním osob do cel eliminovali.

Policejní prezident Tomáš Tuhý i veřejná ochránkyně práv paní Anna Šabatová se shodli na tom, že dneškem jejich jednání nekončí, naopak, i v budoucnu hodlají společně pracovat na zvyšování standardů a důsledném dodržování lidských práv.
 

plk. Ing. Jana Macalíková
vedoucí oddělení tisku a prevence – pověřena zastupováním
 

vytisknout  e-mailem