Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Účast policistky na mezinárodním cvičení týmu Evropské pohraniční stráže agentury FRONTEX

Ve dnech od 16. 7. do 12. 8. 2013 se pod názvem REX 2013 uskutečnilo na vnějších pozemních hranicích Maďarska a Rumunska cvičení členů Evropské pohraniční stráže v rámci mechanismu tzv. rychlé intervence jehož se zúčastnila policistka ICP Praha Ruzyně.  

  
Ve dnech od 16. července do 12. srpna 2013 se pod názvem REX 2013 uskutečnilo na vnějších pozemních hranicích Maďarska a Rumunska cvičení členů týmu Evropské pohraniční stráže (European Border Guard Team) v rámci mechanismu tzv. rychlé intervence, které bylo koordinováno agenturou Frontex.
 
Jedná se o legitimní proces na základě článku 8d (2) nařízení o Frontexu, kdy jeden nebo více členských států EU může požádat agenturu Frontex o rychlou operativní pomoc v případě nečekaného a masivního nárůstu ilegální migrace na jejich vnějších hranicích.
 
Agentura Frontex má podle stejného nařízení za povinnost pravidelně organizovat taková cvičení tak, aby byla spolu s dalšími členskými státy EU lépe připravena na případy nečekané migrační situace na vnějších hranicích. A tím se de fakto prakticky připravovat na nepředvídané vyslání členů týmu Evropské pohraniční stráže do společných operací. Přesto, že se jednalo „pouze“ o cvičení, vyslaní členové týmu vykonávali běžné operativní úkoly a úkony spojené s ochranou pozemní hranice, a to s ohledem na skutečnost, že se v dané oblasti delší dobu zhoršila migrační situace.
 
Za Českou republiku se výše uvedeného cvičení zúčastnila policistka z ICP Praha-Ruzyně, která v rámci cvičení působila na pozici Frontex Support Officer.
 
Základní operativní a logistická fakta
  • Doba operace: 16. 7. - 12. 8. 2013
  • Počet vyslaných členů týmu Evropské pohraniční stráže: 31
  • Počet zúčastněných členských států EU: 16
  • Operační oblast Maďarsko – Hraniční přechod Szeged a Roszke
  • Operační oblast Rumunsko – oblast Timisoara (Hraniční přechod Lunga, Jimbolia, Stamora Moravita)
  • Požadované profily experti na ochranu zelené hranice, specialista na doklady, specialista na první kontrolní linii, podpora při sběru informací
  • Požadovaná technika vozidla na ochranu zelené hranice, vozidla vybavená technikou pro noční vidění (termovizí), vozidla k transportu osob
Aktivace mechanismu nasazování členů týmu Evropské pohraniční stráže v rámci tzv. rychlé intervence efektivně prověřila na jedné straně administrativu a logistiku agentury Frontex a na straně druhé prověřila akceschopnost mechanismu vyslání členů týmu Evropské pohraniční stráže, v jednotlivých zemí Evropské unie. 
 
por. Bc. Štěpánka Zatloukalová
tisková mluvčí
Policejní prezidium
4. září 2013

vytisknout  e-mailem