Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Nález letecké pumy u Hostěradic

Na poli v katastru obce nalezl amatérský hledač leteckou pumu. 

V neděli  3.března 2013 v odpoledních hodinách byli telefonicky vyrozuměni operačním důstojníkem policejního prezídia pracovníci Pyrotechnické služby expozitury Brno, že se na poli v katastru obce Hostěradice našla pravděpodobně letecká puma. Nález nahlásil místním policistům amatérský hledač mincí, který uvedenou pumu našel v hloubce 1 m pomocí detektoru kovu. S nálezem nemanipuloval, jen místo označil.
 
Po bezpečném uzavření prostoru, pyrotechnici pumu sami opatrně odkryli a po deaktivaci spouštěcího mechanismu vyzvedli na povrch. Jednalo se o trhavou leteckou pumu sovětského válečného letectva z druhé světové války určenou pro ničení objektů. Označenou FAB – 100. Puma měla ostrý hlavový zapalovač a obsahovala 32 kg trhaviny typu TNT. Celková hmotnost pumy je kolem 100 kg.
 
V případě výbuchu pumy by byl účinek pumy devastující. Samotný výbuch by provázela detonační vlna s rozletem střepin pláště do vzdálenosti tisíce metrů.
 
Pyrotechnici deaktivovanou pumu naložili a odvezli k bezpečnému uskladnění do doby než bude výbuchem na trhací jámě zničena. Práce na místě byla ukončena v 17:00 hod a prostor byl znovu otevřen.
 
nprap. Bc. Štěpánka Zatloukalová
4. března 2013
Odkazy do noveho okna

Letecká puma 01

Letecká puma 01 

Detailní náhled

Letecká puma 02

Letecká puma 02 

Detailní náhled

Letecká puma 03

Letecká puma 03 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem