Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Mistrovství ve střelbě z krátkých služebních zbraní 2013

Ve dnech 7. – 10. října 2013 proběhlo na střelnici SK Opařany na Táborsku Policejní mistrovství České republiky ve střelbě z krátkých služebních zbraní. Mistrovského klání se zúčastnilo 93 soutěžících, a to 80 policistů a 13 policistek z útvarů Policie ČR s celostátní působností, krajských policejních ředitelství, organizačních článků Policejního prezidia České republiky a útvarů Ministerstva vnitra a policejních škol.  

V průběhu velice náročného třídenního klání museli policisté v prvé řadě prokázat, že své služební zbraně umí profesionálně, a to i v simulovaných vypjatých bojových situacích, bezpečně ovládat. O mistrovské tituly se závodníci utkali jak v soutěžích jednotlivců, tak v soutěžích tříčlenných družstev, simulujících policejní hlídku.

Jednotlivými disciplínami byly:
- Evropský policejní parkur - soutěž jednotlivců
- Policejní akční střelba – 7 stanovišť pro závod jednotlivců, 4 stanoviště pro závod družstev
- Střelecký souboj na padací terče – doplňková soutěž jednotlivců i družstev.
 
Zejména jednotlivé „stage“ policejní akční střelby vycházely z konkrétních situací, do kterých se může dostat při reálném výkonu služby jak jednotlivý policista, tak i vícečlenná policejní hlídka. Vedle střeleckého umu a fyzické zdatnosti museli policisté prokázat i svou psychickou odolnost, schopnost rychle a správně se rozhodovat a simulovaný policejní zákrok dovést do zdárného konce. Při bojové přestřelce museli například zvládnout situaci, kdy došlo ke střelnému poranění člena hlídky, v jiném případě pak ochránit VIP osobu, prodrat se davem, provést násilný vstup do místnosti, spoutat pachatele, či po krátkém seznámení se s fotografií nebezpečného zločince jej identifikovat mezi dalšími osobami a zneškodnit jej.

Policejním mistrem republiky pro tento rok se stal nprap. Bc. Miroslav Zapletal z KŘP Královéhradeckého kraje, titul mezi policistkami pak vybojovala nprap. Michaela Zaymlová z KŘP Jihočeského kraje. V soutěži družstev titul vystříleli policisté z KŘP Jihočeského kraje a policistky KŘP Praha.  
 
por. Mgr. Miroslav Doubek
tiskový mluvčí PČR Tábor
10. 10. 2013

Střelba z krátké zbraně

vytisknout  e-mailem