Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Indonésie vydala do Evropy čtvrtou osobu

Velký úspěch detektivů cíleného pátrání – zatčení hledaného Tomáše Tomana a jeho vydání do České republiky je významných úspěchem jak policie, tak ostatních zainteresovaných orgánů státní moci. 

V odpoledních hodinách dne 15. března 2013 proběhla extradice z Indonésie. Na Letišti Václava Havla si lovci lebek převzali dvaatřicetiletého Tomáše Tomana a po provedení potřebných úkonů byl muž převezen do věznice k výkonu trestu.
 
Získání souhlasu k vydání osoby bylo velmi složité vzhledem ke skutečnosti, že Česká republika a Indonésie nemají dohodu o vydávání osob. Situaci ztěžoval i fakt, že hledaný se snažil návratu do vlasti jakkoli zabránit. Jedná se teprve o čtvrté vydání hledané osoby do Evropy v historii celé země.
 
Vše začalo dne 20. září 2008 v restauraci v Praze 7. Tomáš Toman fyzicky napadl jedenatřicetiletého muže údery a kopanci do hlavy a pak i celého těla. Jeho útok pokračoval i v době, kdy muž již ležel bezbranně na zemi. Napadený v důsledku těžkých zranění následně zemřel. V listopadu 2009 byl Tomáš Toman uznán vinným z trestného činu úmyslné ublížení na zdraví s následkem smrti a odsouzen k trestu odnětí svobody na dvanáct a půl roku do věznice s ostrahou. K výkonu trestu však nenastoupil.
 
Po vydání soudního příkazu k dodání do výkonu trestu bylo zahájeno celostátní pátrání.  Na základě námi zjištěných informací, že se odsouzený zdržuje v Austrálii, vydal v červnu 2011  Městský soud v Praze mezinárodní zatýkací rozkaz.
 
Detektivové odboru pátrání Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování Policejního prezidia zahájili intenzivní pátrání a podařilo se jim muže najít. Na dovolené na indonéském ostrově Bali, byl kolegy z Indonésie zatčen. Při náročné komunikaci lovci lebek využili znalosti jazyka a tamních poměrů svého kolegy z Policejního prezidia, rodilého Indonésana.  Ministerstvo spravedlnosti České republiky ihned podalo žádost o vydání do vlasti. Nastal extrémně náročný byrokratický proces, který trval od července 2011.
 
por. Mgr. Markéta Johnová
18. března 2013
 
Odkazy do noveho okna

Extradice 01

Extradice 01 

Detailní náhled

Extradice 02

Extradice 02 

Detailní náhled

Extradice 03

Extradice 03 

Detailní náhled

Extradice 04

Extradice 04 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem