Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Nehodovost na Příbramsku

Během šesti měsíců roku 2012 jsme měli nahlášeno 520 dopravních nehod,  

     to je o 170 více než za stejné období loňského roku. Bohužel při nich zemřelo devět osob a 19 se jich těžce zranilo. V červnu došlo ke 102 haváriím, zemřeli při nich dva lidé, těžké zranění utrpěly tři osoby.
    Nejčastějšími příčinami byl nesprávný způsob jízdy, dále rychlost, ta hrála roli u 107 havárií a v 59 případech nedal řidič přednost v jízdě. Svou úlohu sehrál při 26 karambolech i alkohol, který řidiči před jízdou požili. Sedm nehod zavinili v tomto pololetí chodci a 52 lesní či domácí zvěř. Škoda způsobená na automobilech přesahovala částku 28 milionů korun, na pokutách jsme vybrali 363 tisíc korun.

Víkend plný nehod
     Od pátku do neděle vyjížděla příbramská „dopravka“ k 16 nehodám, při kterých došlo k pěti lehkým a ke čtyřem těžkým zraněním. Škoda při nich vzniklá přesáhla jeden milion korun. Došlo ke třem nehodám cyklistů, jeden karambol zavinil chodec a dva lesní zvěř. Ve dvou případech řidič za jízdy usnul, jedna žena zapomněla řádně zajistit své vozidlo, a to se samovolně rozjelo. Dva řidiči z místa havárie odjeli a dva jeli pod vlivem alkoholických nápojů, kdy měli přes dvě promile.
     Dvouleté dítě vběhlo v pátek dopoledne pod kola projíždějícího motocyklu. K události došlo u budovy základní školy v Petrovicích. Chlapec chtěl za svou matkou, která stála na druhé straně vozovky. Při srážce utrpěl lehké zranění, a to různé odřeniny a pohmožděniny. Vjezd na uvedenou komunikaci je možný pouze na povolení vydané starostou obce, což řidič motorky nemá.
     V  lesním prostoru katastru obce Nepomuk havaroval z dosud nezjištěných příčin v pátek v noci 46letý cyklista. Při pádu na vozovku si způsobil těžké zranění hlavy a byl letecky transportován do pražské nemocnice. Následující den večer došlo k další nehodě cyklisty ve vojenském prostoru Brdy, tentokrát směrem na obec Podluhy. 45letý cyklista se plně nevěnoval řízení a narazil do zavřené závory. I tento muž byl s vážným zraněním přepraven letecky do Prahy. U obchodního domu Albert v Příbrami skončila pádem na komunikaci jízda 43leté cyklistky. V neděli večer jela z kopce, asi se plně nevěnovala řízení a nepřizpůsobila rychlost svým schopnostem. Žena vyvázla s lehkým zraněním.
     Lehkým zraněním také skončila havárie, která se stala v sobotu odpoledne na silnici I/4 v katastru obce Příbram. 65letý řidič toyoty měl při jízdě usnout, vjel do protisměru a sjel do příkopu, kde narazil do betonové propusti. Vůz pak pokračoval přes polní cestu a naboural do tří vzrostlých stromů, kde zůstal zaklíněn. Muž utrpěl pohmoždění páteře. Výše škody se vyšplhala na 450 tisíc korun.
     V neděli odpoledne byla způsobena dopravní nehoda v katastru obce Chotilsko, kde 30letá řidička fordu nerespektovala značku „Dej přednost v jízdě“ a narazila do Fiatu Punto, které jelo po hlavní. 52letý řidič fiatu a jeho manželka utrpěli těžké zranění. Dvouleté dítě z fordu mělo lehké zranění. Hmotná škoda činí 120 tisíc korun.


Dopravní akce s příchodem letních prázdnin
     S příchodem teplého počasí a především letních prázdnin bylo pravděpodobné, že dojde ke zvýšení hustoty provozu, protože lidé budou odjíždět na chaty a do turistických lokalit, a proto probíhaly od pátku do neděle po celé republice preventivní akce v dopravě, do kterých se zapojila i příbramská policie. Hlídky prováděly kontrolu bezpečnosti a plynulosti silničního provozu především v místech s velkou intenzitou dopravy nebo kde častěji dochází k  nehodám. Pozornost byla zaměřena na dodržování dopravních předpisů, na nepřiměřenou rychlost i na požívání alkoholu před jízdou.
     V pátek policisté zastavili 168 vozidel a zjistili 18 přestupků, v sobotu kontrolovali 211 aut a vyšlo najevo 23 přestupků. Na pokutách vybrali přes 13 tisíc korun. Ve čtyřech případech nebyl motorista připoután bezpečnostním pásem, deset automobilů bylo bez platné technické prohlídky, na dvou autech chyběla dálniční známka, čtyři řidiči vyrazili na silnice bez řidičského oprávnění a šest jich překročilo povolenou rychlost. Celkem deset šoférů řídilo pod vlivem alkoholu a jeden pod vlivem drog. Nejvýše naměřená hodnota byla 1,08 promile.
 

2. července 2012, por. Bc. Monika Schindlová, DiS.

vytisknout  e-mailem