Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

42-V lednu začne ve Vrběticích kontrola podle kontrolního řádu

Zlínsko - Poslední lednový týden plánujeme odvoz munice.  

V úvodu tiskové konference policejní prezident společně s velitelem zásahu předali ocenění zlínským policistům, kteří se nejvíce účastnili opatření a mají podíl na vyšetřování výbuchu muničních skladů ve Vrběticích. Jedná se v České republice o naprosto unikátní situaci. Přestože se s ní ještě policisté nesetkali, vykázali velké známky profesionality a se situací si poradili. Po výbuchu nebyl nikdo zraněn, a to ani z policistů ani z řad civilních obyvatel.

O zahájení kontroly podle kontrolního řádu rozhodl nedávno policejní prezident, který o ní také dnes informoval. Provedou ji tři desítky policistů Ředitelství služby pro zbraně a bezpečnostní materiál Policejního prezidia ČR.

V rámci kontroly se dohlíží zejména na:

- zda nejsou zbraně či střelivo používány k jiným účelům, než je uvedeno v licenci,
- zda má držitel zbrojní licence správně vydány předepsané vnitřní předpisy,
- jakým způsobem jsou vedeny předepsané evidence (kromě CRZ),
- zda je soulad mezi evidencí a fyzickým stavem (fyzická inventura) všech zbraní a střeliva,
- způsob převodů vlastnictví,
- dodržování podmínek pro přepravu zbraní,

Od minulého týdne začali pověření pracovníci speciálně vytvořené skupiny vyskladňovat sklady umístěné na okraji bývalého muničního areálu, vyskladněný a zkontrolovaný materiál se odváží k novým majitelům. Vyvážejí se momentálně chemické látky, například chloristan amonný. Prozatím však žádná munice ani výbušniny.

Policejní pyrotechnici i nadále pokračují v odklízení munice rozházené kolem dalších skladů v blízkosti druhého epicentra, kontroluje se neporušenost střech a udržuje se sjízdnost komunikací, jestliže zrovna sněží. Trhací jámu, sloužící k likvidaci nebezpečné munice, pyrotechnici společně s ženisty dobudovali o víkendu. O každé řízené likvidaci munice budeme nadále s předstihem informovat starosty dotčených obcí.

Tiskovka oceňování3.JPG 
Tiskovka oceňování4.JPG

Tiskovka oceňování.JPG

15. ledna 2015, plk. Ing. Jana Macalíková
 

vytisknout  e-mailem